Restorani prave evente od iftara od nekih 10-15 slijedova i samo što nakon svakog slijeda ne režu vrpcu

Podijelite ovaj članak:

Personalni trener Edin Šabanović – Infinity Fitness za N1 je govorio o ishrani i treninzima tokom ramazana. Šabanović ističe da je ključna stvar ne pretjerivati, ni tokom ramazana tako ni generalno ni kada je riječ o ishrani, ali i sportskim aktivnostima.

Šabanović govorio o treninzima tokom ramazana, odnosno kada i kako trenirati.

“Ostaju nam tri opcije za trening. Prva je prije sehura koju malo ko može tako da tu opciju brišemo tako da ostaju dvije a to je prije ili poslije iftara. Ukoliko se odlučite trenirati prije iftara, intenzitet se smanjuje jer ne treba raditi intenzivne vježbe jer puls ode jako visoko pa nam organizam traži tekućinu koju nemamo. Tako da taj termin vježbamo 60-70 posto od našeg intenziteta i to je za one koji redovno inače treniraju”, objasnio je Šabanović.

Također, uputio je i savjete o samim treninzima.

“Ono što ja ne bi savjetovao jest dugotrajni kardiotreninzi i treninzi visokog intervala i ode puls visoko i traži vam tekućinu”, istakao je Šabanović.

Ishrana tokom ramazana

Kada je riječ o ishrani, baš i u slučaju treninga ne treba pretjerivati u jelu, objasnio je Šabanović.

“Restorani prave evente od iftara od nekih 10-15 slijedova i samo što nakon svakog slijeda ne režu vrpcu. Ne treba pretjerivati ne samo u ramazanu nego inače jer je to štetno(….) Ne treba za sofrom biti dva sata, treba napraviti granicu”, naveo je Šabanović.

Naša stara dobra tradicionalna jela, objasnio je Šabanović, nisu nastala prije 10-15 godina kada je počeo trend gojaznosti u našem društvu što, kako on navodi, implicira da nije suština gladovati i unositi manje količine hrane kako bi bili vitkiji, već građani i stanovništvo moraju početi živjeti zdravim načinom života i posvetiti se fizičkoj aktivnosti.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x