Rezime sastanka pape Franje i Milorada Dodika u Vatikanu

Predsedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine završio je posjetu Vatikanu. Milorad Dodik razgovarao je sa papom Franjom, a razmijenili su i poklone. Sastanku je prisustvovala i predsjednica Republike Srpske. Borba za očuvanje mira u svijetu jedna od dominatnih tema, poručio je Dodik. Sa poglavarom Rimokatoličke crkve govorio je i o odnosu BiH sa Vatikanom posebno u kontekstu ugovora sa Svetom Stolicom.

Impresivno – tako je, najkraće, Milorad Dodik opisao susret sa papom Franjom. Papa je znao, ali Dodik mu je ponovio da u Bosni i Hercegovini nije formirana vlast. Razgovarano je o važnim pitanjima u Evropi i svijetu, posljednjim terorističkim napadima, ali i odnosima BiH i Vatikana kroz realizaciju ugovora države sa Svetom Stolicom.

“Iz budžeta Republike Srpske se sufinansira Katolička gimnazija u Banjaluci, dali smo značajna finansijska sredstva za obnovu porušene crkve na Petrićevcu, kao i gradnju doma za penzionere – to govori o našim namjerama da u tom pogledu Republika Srpska ima šta da pokaže i naravno činjenicom da – vezano za samostan Trapisti postoji određeno ‘kretanje’ koje podrazumijeva da se izgradi bolnica kako bi se kapaciteti koji se sada koriste u tom samostanu izmjestili i time oslobodila mogućnost vraćanja te imovine Katoličkoj crkvi”, kazao je Dodik u telefonskoj izjavi.

No, nepoznanica je koliko je Milorad Dodik bio otvoren govoreći papi Franji o položaju katolika. Podsjetimo da Katolička crkva u BiH nije bila direktno uključena u organizaciju posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Vatikanu. Banjalučki biskup Franjo Komarica uoči posjete podsjetio je da Katoličkoj crkvi nije vraćena imovina, a da bi to što Republici Srpskoj nedostaje gotovo 95 odsto katolika – trebalo biti u fokusu razgovora u Vatikanu.

“Dakle, u tom duhu se treba okrenuti da vidimo – gdje su ti ljudi, to su isto građani Republike Srpske. Ne možemo gledati samo iz kuta jednoga, nego trebamo pomoći i gledati iz uglova svih i ne tražiti za to opravdanje nego pokrenuti konkrene akcije da se stvari poprave. Biskup Komarica spominje i nekoliko tisuća ljudi koji su se njemu prijavili preko raznih udruga, on ima konkretne popise, zatim imamo konkretne načine gdje treba pomoći – Katolički školski centar u Banjaluci treba uvrstiti u budžet da on može normalno funkcionirati, dalje pitanje Trapista – dakle ima puno konkretnih pitanja s kojima se Crkva sučeljava”, kazao je Ivo Tomašević, generalni sekretar Biskupske konferencije BiH.

“Možda mi nekada kod nas generalno bolujemo od takvih stvari da sve pokušavamo da umanjimo, sve pokušavamo da obezvrijedimo. Važno je da predstavnici iz Republike Srspke – srpski član Predsjedništva BiH koji je sada predsjedavajući i predsjednik Republike imaju priliku da dođu na ovakve sastanke. Ja sam zaista zadovoljna što smo pozvani”, istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Papa Franji Milorad Dodik poklonio je pozlaćenu ikonu Svetog Save i kandilo. Dodik je na poklon dobio kompoziciju koja, kako je saopšteno, simbolički predstavlja goluba, te zajedničku izjavu koju je papa Franjo u februaru potpisao sa velikim imamom džamije Al-Azhar.

Muhamed Mahmutovic
Muhamed Mahmutovic
Articles: 511
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x