Rezultat karijere: Bosanka Lejla Njemčević na tronu Svjetske maratonske lige

Podijelite ovaj članak:

Najbolja bh. biciklistikinja Lejla Njemčević oduševila je sve nastupom na Svjetskoj maraton ligi gdje je ostavrila rezultat karijere i uspjela je da dođe do pobjede.

Njemčević je ove godine u fantastičnoj formi, a to je pokazala ukupnom pobjedom u Svjetskoj maraton ligi što je najbolji rezultat u karijeri naše predstavnice.

Liga je sastavljena od sedam utrka Svjetskog kupa, a naša takmičarka je zauzela prvo mjesto sa 1200 bodova, odnosno 220 bodova više od drugoplasirane Njemice Stefanie Dohrn, na trećem mjestu sa 660 bodova završila je Janina Wust iz Švicarske.

Posljednja utrka u Svjetskom kupu održana je u Frejusu i Njemčević je uspjela da dođe do pete pozicije. Ipak, to je bilo dovoljno da bh. biciklistkinja na kraju potvrdi prvo mjesto u ukupnom poretku i po prvi put u karijeri dođe do titule u Svjetskoj ligi.

Rezultat Lejle Njemčević je i najveći uspjeh za bh. biciklizam što dovoljno pokazuje o kakvom rezultatu se radi.

Njemčević je pobijedila u utrkama u Poljskoj i Hrvatskoj, dok je drugoplasirana bila na nastupima u Turskoj i Francuskoj. Treće mjesto osvojila je u Španiji, a kako smo već naveli na minulom nastupu u Francuskoj bila je peta.

“U ovoj sezoni smo postavili dva velika cilja, osvajanje Svjetske maraton lige i prvog mjesta na UCI maraton ranking listi. Zaista smo sretni da sam osvojila ligu, to je bilo izuzetno iscrpljujuće jer morate konstatno kroz sezonu koja je trajala od februara do oktobra ostvarivati vrhunske rezultate”, rekla je Lejla Njemčević.

Njemčević je ove sezone nastupila na 35 utrka i kada se upišu bodovi s minulog takmičenja očekuje se da sezonu završi kao prvoplasirana biciklistkinja svijeta na UCI maraton ranking listi.

Naša najbolja biciklistkinja je prošle godine gostovala i u našem podcastu “Moja garaža – moja pravila” gdje je najavila velike rezultate i jedna je od rijetkih koja je zadovoljna uslovima koje ima za pripreme u našoj zemlji.

“Meni ne treba infrastruktura, da tako kažem. Mi u BiH imamo prirodne staze i zato sam se počela baviti brdskim biciklizmom. Kada nije snijeg, najbolje je trenirati u Sarajevu jer su mi sve planine u krugu od 10 kilometara. Jedan dan sam na Trebeviću, pa na Bjelašnici, onda na Igmanu. Svaki dan mijenjam teren, svaki dan mi se mijenja okruženje što je nevjerovatno”, rekla je tada Njemčević i dodala.

“U drugim zemljama, biciklisti moraju izaći iz grada, pa se moraju izgraditi staze. Onda, što mi ide u prilog je to što tokom zime mogu trenirati u Hercegovini gdje boravim pet mjeseci tokom godine. Što se tiče uslova, zaista sam presretna. Normalno da bih volila da ima staza koje su ručno napravljene, pa da imam žičaru koja vodi na vrh planine. No, to što nemamo me ne spriječava da treniram. Kod nas je prirodni potencijal nevjerovatan, kod nas je sve “zeleno”. To je svima interesantno”.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x