Bužim: RTV taksa prikuplja se sa teritorije koju smo mi pripadnici Armije RBiH, a nas nazivaju “takozvanim”

Podijelite ovaj članak:

S puno gorčine pratili smo dešavanja 9. januara, neustavno dana RS-a. Po ko zna koji put svjedočili smo ignorisanju presuda međunarodnih sudova i veličanju ratnih zločinaca, piše u zajedničkom saopćenju Udruženja 505. viteška bužimska iz Bužima i Udruženja Dobitnici najviših ratnih priznanja i odlikovanja općine Bužim.

„Ne možemo se oteti utisku kako su i napadi na RTVFBiH dio jednog ozbiljnijeg procesa, napad na javni emiter na kojem još jedino možemo vidjeti dokumentarne i druge TV sadržaje vezane za časne tekovine Armije Republike Bosne i Hercegovine“, navodi se u pismu podrške Federalnoj radio-televiziji.

Ističu kako im je patriotska dužnost reagirati – u protivnom, dodaju, doći ćemo u situaciju da naša djeca neće znati kroz kakvu golgotu su im prolazili roditelji.

„Mi u Bužimu kroz boračka udruženja baštinimo istinu o časnoj vojničkoj borbi za odbranu Bosne i Hercegovine od agresije. U programima Federalna TV uvijek smo imali prostora gdje smo mogli podsjetiti na važne godišnjice iz vremena odbrambeno-oslobodilačkog rata. Federalna TV već dugi niz godina u svom programu obrađuje najvažnije teme iz naše novije historije, a pogotovo period od 1992. do 1995. godine“, napominju bužimska udruženja.

Dodaj još i kako se televizijski serijali o ljudima koji su herojski branili našu jedinu domovinu BiH i dalje snimaju, a već su emitirani dokumentarci o generalu Mehmedu Alagiću, Mustafi Hajrulahoviću Talijanu, Draganu Vikići, dokumentarna seerija Devet heroja i čitav niz ratnih priča.

„Nažalost, u programima BHRT-a smo ‘takozvani'“, stoji u pismu.

Poručuju kako cilj ovog sapćenja nije podrška nikome lično: „Podršku upućujemo Federalnoj TV kao javnom emiteru koji nas nikada nije zaboravio“.

„Punu podršku dajemo uposlenicima BHRT-a, među kojima je nemali dio naših boraca, ali njihov menadžment i Upravni odbor upozoravamo da ovu krajnje sumnjivu političku igru ne vode preko leđa svojih radnika. Ako već nemaju hrabrosti svoje vlastite finansijske dubioze adresirati na pravo mjesto – dakle, na javni emiter u čijim programima se veličaju počinioci genocidnih radnji – onda je krajnje zlonamjerno, a moglo bi se reći i zavjerenički, krivca tražiti u Federalnoj TV“, navodi se u pismu.

I politički zavjerenicima skreću pažnju da su krvavom borbom i njima omogućili da budu gdje jesu.

„Nezainteresiranost i nebriga s njihove strane bilo bi ono najgore što nam mogu učiniti zauzvrat. Još jednom naglašavamo da dajemo punu podršku RTVFBiH, kao i uposlenicima BHRT-a i pozivamo ih da preispitaju ulogu Upravnog odbora i menadžmenta BHRT-a – da utvrde za čije interese oni rade. Da se ne lažemo – RTV taksa prikuplja se sa teritorije koju smo mi pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine odbranili i sačuvali“, podsjećaju bužimska udruženja na kraju pisma, uz poruku: „Neka nam živi jedna jedina Bosna i Hercegovina“.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x