Rudarenje ili lešinarenje na Ozrenu?

Podijelite ovaj članak:

Piše: Jagoda Savić

13.04.2022 je u Narodnoj skupštini Republike Srpske je među ostalim tačkama dnevnog reda   bio i nacrt Zakona o geološkim istraživanjima. Ovaj nacrt je usvojen i  biće upućen na javnu raspravu. U diskusiji prije glasanja, poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović je optužio ministra za energetiku i rudarstvo Petra Đokića da je vrlo korumpiran i sklon koruptivnim radnjama. Vukanović  je javno prozvao inžinjere Bobana Jolovića i Nenada Toholja, šefove dva važna odjeljenja Geološkog zavoda RS, optuživši ih da su  se ogriješili o državu. Ova dvojica inžinjera su osnivači i suvlasnici firme „Drina resources“ Zvornik koja je dobila pravo na koncesiju za geološka istraživanja, u čijem izdavanju je bio uključen i i Geološki zavod, i u nju su kao svoj vlasnički ulog unijeli istraživanje koje je rađeno. Jolović takođe posjeduje akcije i u Lycosu, firmi koja je izvođač radova, što je teška  zloupotreba službenog položaja i sukoba interesa dvojice inžinjera koji su na skandalozan način prešli granicu svojih ovlaštenja i ugrozili i javni interes i vladavinu prava.

Premijer RS-a Radovan Višković je nakon javnih protesta povodom geoloških istraživanja na Ozrenu izjavio : “ To su geološka istraživanja, to je dobro da imamo da znamo čime raspolažemo na terenu. Do same neke realizacije treba vremena i vremena. Geološka istraživanja da, ali za bilo koji projekat koji može imati uticaj na životnu stredinu i na zdravlje naših ljudi neće  nikada niko dobiti”. Premijer Višković je pokazao  dobru namjeru, ali je je istovremeno pokazao da  nije shvatio da je geološko istraživanje motor pokretač eksploatacije i kasnijeg nezaustavljivog  prodora krupnog kapitala koji  se kasnije neće moći spriječiti jer melje sve što mu se nađe na putu. Iz premijerove izjave se jasno vidi  da je u zabludi  i da ne poznaje mafijaško poslovanje, jer hobotnica prvo odmjeri plijen, da bi vidjela šta jede, pa ga tek onda zgrabi svojim pipcima.

Vlada RS je propustila da prepozna kriminal dvojice inžinjera iz Geološkog zavoda, njihovu tešku  zloupotrebu službenog položaja koja se krivično goni po Krivičnom zakonu RS-a. Dakle, niti pravobranilac RS niti Vlada RS nisu reagovali podnošenjem krivične prijave protiv dotične dvojice, što je bila jedina ispravna stvar koja se mogla uraditi.

Narod Ozrena je sjednicu Narodne skupštine RS dočekao snažnim nezadovoljstvom i protivljenjem, pa ćemo se podsjetiti kako je sve počelo.  Dakle, zadnjih nekoliko mjeseci smo bili svjedoci  osvještenog ekološkog bunta na Ozrenu koji je istovremeno bio i žestoka pobuna protiv vlasti u Republici Srpskoj. Razlog tome su namjere da se na Ozrenu vrše  geološka istraživanja nikla, kobalta i litijuma. Mještani su svjedočili kako su šumski putevi prokrčeni pod okriljem noći i da su jedno jutro  osvanule bušotine. Mještani su najviše zamjerali  što  se sve radilo u tajnosti, te da su o istraživanjima saznali slučajno. Poslove oko geoloških istraživanja  provodi  firma „Medeni brijeg“  iz Bijeljine, u vlasništvu kompanije „Lykos metals limited“, a njen direktor se zove Miloš Bošnjaković.

Većina stanovnika Sočkovca potpisala je peticiju protiv iskopavanja na Ozrenu. 13 od 15 odbornika u Skupštini Petrova izglasalo je odluku o obustavljanju istraživanja, te su od Ministarstva energetike RS tražili da preispita zakonitost izdatog rješenja „Medenom brijegu”. Ovo preispitivanje je podržao i načelnik Opštine Ozren Petković, koji je istakao da projekat od  početka nije bio dobro postavljen.

Prva protestna okupljanja su bila 21.11.2021, zatim je  12.03. 2022 godine na platou ispred hotela Terme na Ozrenu  održan veliki narodni zbor, a nakon njega narodni zbor u Kakmužu i još neki. Da bismo shvatili suštinu te pobune, morali bismo odgovoriti na pitanje da li pobunjenici sa  Ozrena realno i objektivno vide taj problem?

1.)Ima li Ozren svoju vrijednost?

Pobunjenici su istakli da je Ozren dragulj netaknute prirode i naveli nekoliko značajnih primjera. Ozren posjeduje najveću koncentraciju crnog bora  u Evropi i Vaićevu vodu,   toplu hiperalkalnu  mineralnu vodu čiji PH faktor  od 11,8 PH je najviši na svijetu. Ova voda se nalazi  u Boljaniću na rijeci Prenji i najviše se koristi za razbijanje bubrežnih kamenaca. Zatim, tu je i običaj branja trave ive na lokalitetu   Gostilj na dan Odrubljenja glave Svetog Jovana Krstitelja (Usekovanje), koje je uvršteno u UNESCO  listu nematerijalnog bogatstva čovječanstva ,a vrlo je bogat rast i  biljke vrijesak, koja je jedna od najvećih porodica cvjetnica, sa   više od sto rodova i nekoliko hiljada poznatih vrsta. Vrijedi spomenuti i dvije  pećine, Sul i Megara i predivne krajolike od kojih zastaje dah.  Arhimandrit  Gavrilo, iguman manastira Svetog Nikole, strateški razvoj  Ozrena vidi u turizmu, poljoprivredi i stočarstvu,  proizvodnji  zdrave hrane i punionici  vode kojoj bi se moglo dati  ime Ozrenka, Ovakvom privrednom orijentacijom  bi se izvukao maksimum iz prirodnih resursa ovog kraja.  Vladika tuzlansko-zvornički Fotije je povodom ozrenskih dešavanja jednom prilikom rekao : „Priroda je dar Božiji, pazimo  da ga ne izgubimo“.

 

2.)Da li  protesti stanovnika Ozrena imaju stručno utemeljenje?

Pobunjenici su naglasili da se struka iz kukavičluka i konformizma nije oglašavala o ovom problemu. Naveli su  nekoliko relevantnih mišljenja iz susjedne Srbije za uporedive projekte i mišljenja iz lokalne ozrenske zajednice. Prvo od njih je mišljenje Srpske akademije nauka o Jadru,  da je projekat neodrživ, veoma štetan i da su biodiverzitet  i kulturno istorijsko nasljeđe  daleko vredniji od bilo čega što leži pod zemljom. (Zbornik radova, maj 2021)

Mišljenje  Dragane Đorđević, savjetnice Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Srbije  je skrenulo pažnju da nije problem  savremena tehnologija vađenja takvih ruda već njena hemijska prerada  koja se vrši sa  1000 tona koncentrovane sumporne kiseline dnevno , i koja sadrži i nekoliko  hiljada tona  arsena. Izvađena ruda  se u nekim fazam prerade drobi, pa melje,  pa tretira kiselinom i na kraju  luči, što zahtijeva upotrebu nekoliko hiljada tona vode.  Štetnih supstanci ima  u dovoljnoj količini zbog čega će se one drenirati,  ulaziti u vodotokove, u bujične tokove i u poplave i kao posledicu izazvati zagađenje okoline, vazduha, vode,  podzemnih voda i poljoprivrednog zemljišta. Nama pristižu prljave tehnologije iz zemalja u kojima je proizvođačima zabranjeno  da ispuštaju toksične supstance u atmosferu, a kod nas nema sistema za prečišćavanje gasova. Nakon završetka eksploatacijskog vijeka će ostati deponije čiji  domet uticaja je daleko veći od lokalnog.  Zbog toga je potrebno napraviti balans između životne sredine i ekonomije jer  i zdravlje košta, pa se postavlja pitanje da li je važnija bolja plata ili zdravlje sadašnjih i budućih generacija.

Mišljenje  Radomira Kovačevića, toksikologa iz Instituta za medicinu rada Srbije, dato povodom eksploatacije potencijalnih ležišta nikla, je istaklo činjenicu da je   nikl 1 od 6 metala koji imaju kancerogena svojstva. Da bi se izbjeglo štetno dejstvo eksploatacije nikla, trebalo bi da se robotizuju i automatizuju svi procesi u rudniku pa da se u rudarsku jamu pusti čovjek, kao i da se spriječi emisija u životnu sredinu i ulaz u lanac ishrane.

Profesor Borislav Đurković iz Doboja  je  skrenuo pažnju da bi otpadna voda od prerade rude morala negdje da ode, i da bi  taj put zagađenja  išao  nizvodno rijekom Sprečom i proširio se na sela kao što su Boljanić, Tekućica, Suvo polje,  Paklenica Donja i Gornja i prema gradovima Tuzli, Doboju, Gračanici,  Maglaju i Zavidovićima , čime bi oko 300 000 seoskog stanovništa  bilo ugroženo.

Protestantima su se pridružili i vrsni ekonomista prof. dr. Aleksa Milojević koji bi strancima zabranio pristup našem prirodnom bogatstvu i  poslanik  Nebojša Vukanović, koji  je naglasio da se najveće rezerve litijuma nalaze u Njemačkoj, ali da ova država ne otvara rudnike u svojoj zemlji već traži druge lokacije u inostranstvu. Od  Ozrenaca uključenih u proteste smo zabilježili razborite i argumentovane izjave inžinjera zaštite životne sredine Zorana Poljaševića, inžinjera poljoprivrede Jelene Radić  i pčelara Nebojše Andrića.

 

3.)Da li je izvođač radova kredibilan privredni subjekt?

Bošnjakovićeva firma se nalazi na australijskoj ASX berzi, koja je, pored američke i londonske, najjača berza na svijetu, a poznata je kao najstroža prema uslovima poslovanja, pa je Bošnjaković  istakao da biti listiran na australijskog berzi znači slijediti najviše standarde“. Međutim, pobunjenici su naveli niz činjenica koje se mogu dovesti u međusobni odnos samo vrlo pažljivim čitanjem i koje bacaju sjenu na ovu prestižnu poziciju. Maria Alimpić je na Fejsbuk profilu „Ekološko udruženje Ozrenski studenac Sočkovac“  napisala više tekstova u kojima je postavila pitanje malverzacija kojima Bošnjaković  kupuje sam od sebe i prodaje sam sebi. Između Bošnjakovića i Alimpić je došlo do javnog prepucavanja jer je Alimpić iznijela podatke da kanadska kompanija Terra Balcanica Resources Corporation ima dvije kćerke firme Tera Balkanica d.o.o. Beograd i  Drina resources d.o.o. Srebrenica i preko njih 2 licence za istraživanje u Srbiji i 3 u Republici Srpskoj kao i da  Terra Balcanica nije javno prikazala i svoju treću firmu, gorepomenutu Toholjevu i Jolovićevu Drina resources Zvornik.

Maria Alimpić je takođe navela sve projekte koje je dobila kanadska kompanija Terra Balcanica a Bošnjaković je sve njene navode javno negirao.  Alimpić je pobrojala  još 26 kompanija sa kojima je  direktor investitorske firme Miloš Bošnjaković povezan  veoma  zamršenim vezama, a koje izazivaju tešku sumnju u postojanje malverzacija. Obzirom na to da su tekstovi Marije Alimpić bogati vrlo konkretnim i provjerljivim podacima,  eventualnim postojanjem zakulisnih radnji na štetu države i stanovništva bi  trebala da se pozabavi državna agencija za istrage i zaštitu SIPA ili MUP RS-a.

 

4.)Da li izvođač radova želi dobro Ozrenu?

Miloš Bošnjaković je na jednom sastanku u Čajniču okrivio pobunjenike : „Kreiranje problema na Petrovu je napad na Republiku Srpsku i  na opštinu Petrovo, da se Ozren iskrvari.“ Zatim, u drugim prilikama je izjavljivao da se bez dijaloga pokušava zaustaviti ozbiljna investicija od šest miliona maraka, da oni ispituju  koji  mineral je količinski i ekonomski isplativ , da primjenom novih dosta savremenijih metoda analiziraju vrste stijena, da očekuju da će pronaći  zlato sa pratećim plemenitim metalima, srebrom i platinom i da eventualno otkrivanje bilo kog minerala, posebno kada su plemeniti metali u pitanja samim tim diže vrijednost njihovih pašnjaka i njihovih kuća“.

Meni ova priča o zlatu liči na mamac za gladne ribe nakačen na udicu kako bi ga riba progutala i upecala se. Naime, projekat koji je u novembru 2021  uradila GIM Geotehnika d.o.o. iz Banja Luke, u kom su učestvovali geološki inžinjeri Pero Jokanović, Petar Katanić, Marko Vidačić i Neda Marjanović,  a na osnovu kojeg je Bošnjaković dobio odobrenje Ministarstva energetike i rudarstva RS za kopanje, se odnosi na detaljna geološka istraživanja olova, cinka, nikla, bakra i prateće asocijacije metala u Sočkovcu i Kakmužu, što znači da pratećim metalima količina nije relevantna. Pri tom se inžinjer Pero Jokanović, jedan od autora istraživačkog projekta,  potpisuje i kao menadžer u kompaniji Terra Balcanica Resources Corp (!), čime se povećala lista nezakonitih radnji  vezanih za istraživanja na Ozrenu.

Bošnjaković se predstavio kao otvoren za komunikaciju:„Mi smo pružili ruku za razgovor i došli ovde da se ispričamo, da odgovorimo na sva njihova pitanja, vidjeli ste njihovu reakciju, znači nisu spremni da razgovaraju,  nemaju šta ni da kažu  ni šta da pitaju.“Ili, „Kad su u pitanju plemeniti metali , od 100 istraživanja se otvori 1 rudnik, a  samo 30% područja za istraživanje nalazi na području RS-a“.

Siniša Petrović Fulda je najbolje shvatio duhovnu suštinu izvođača ovog projekta, pa je Milošu Bošnjakoviću odgovorio kao da ga je nadahnuo vladika Nikolaj Velimirović: „ Ne bih ti ja bio u koži, brate, jer doći će dan, pa makar i onaj zadnji ovozemaljski dan, kada će i tvoja savjest proraditi. Molićeš Boga, da ti razdvoji dušu od tijela a On će se oglušiti na tvoj jauk. Jer kad savjest proradi i počne da grize, svi demoni koje si sebi navukao, će se otimati i čupati za tvoju dušu i neće ti dozvoliti da nađeš svoj spokoj. Ali brate, reci mi, šta ti se desilo da toliko zalutaš? Gdje si to krenuo, pa pogrešno skrenuo? A sad idi!“  Inače, Ozrenci Bošnjakoviću najviše zamjeraju što mu se ne zna ratna prošlost, jer neki tvrde da je cijeli rat proveo u Tuzli  u kojoj nije bilo nikakvih direktnih vojnih okršaja koji bi rezultirali masovnim gubicima života.

 

5.)Da li je projekat Ozrencima povrijedio pravo na dom?

Pobunjenici su se pozvali na  pravo na dom koje garantuje Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Nada Mikelini je ogorčena: “Može samo preko mene mrtve. Ako treba sa ovim ću narodom ići, iću pred mašine, lijegaću, pa nek drobi”. Ognjen Stjepanović je rekao“Moja kuća nema cijenu. Treba narod ustati, reći ovome dosta je. Nekada ljetos oni su dolazili, vršili površinska iskopavanja, analize. U mom dvorištu su momci dolazili, nisam ja to smatrao, kažu uzimaju uzorke za geološke analize, nije bilo priče o niklu”. Nikola Mikelini je zabrinut: „Uništiće se sva izvorišta pitke vode, biljni i životinjski svijet i životi naše djece.“. Miloš Lučić  odlučno brani svoju zemlju: „To je moje i  neće ga istraživat’ u mom dvorištu“.  Duško Panić, iz udruženja građana „Čuvari Ozrena i regije“, inače veliki patriota, je uputio javni poziv: „Molim sve Ozrence širom svijeta i sve humane ljude da pomognu borbu da Ozren ostane biser prirode! Vaše malo Ozrenu znači opstanak i život.“

Ozrenski pobunjenički duh su najljepše naslikali  Marko Božić Joda riječima: „Ozren nije šaka pirinča da je pozoba svaka vrana koju donese vjetar“ , Duško Panić :“Ponadali se da će se Ozrenci prodati za flašu piva i pogačice! De’ ba dođi , stani pred Ozrence i reci ima da njihova djedovina nije njihova“ i Dalibor Dragić strofom:  „Zalutao kengur iz dalekog svijeta, zalut'o u Goru pa se po njoj šeta, pronašao lisicu da mu bude druga , a otrovnu zmiju da mu bude sluga“. A meni se čini da uz Ozrence najbolje paše ona Njegoševa „Tvrd je orah voćka čudnovata. Ne slomi ga, al zube polomi.“

 

6.)Da li prilikom  dobijanja prava na istraživanje bilo mutnih radnji?

Pobunjenici su ispravno fokusirali problem da je geološko istraživanje na Ozrenu zasnovano na korupciji. Najprije učestvovati u odluci o dodjeli  koncesije pa kupiti akcije kod koncesionara je najubjedljiviji dokaz  postojanja korupcije u oblasti energetike i rudarstva. Pobunjenici su u ovom projektu rudarenja prije i jasnije vidjeli kriminal nego vlast u Republici Srpskoj.

 

7.)Šta bi bilo najefikasnije rješenje problema?

Pobunjenici smatraju da bi najefikasnije rješenje problema bio novi Zakon o geološkim istraživanjima koji bi zaštitio životnu sredinu od zagađenja, zabranu pristupa naseljenim mjestima i precizno definisao procedure zaštite.  Pobunjenici nisu sasvim ispravno centrirali razliku između istraživanja i hemijskog tretiranja izvađenih ruda koje potpada pod  Zakon o rudarstvu RS.  Ali, iz okvira nadležnosti Zakona o geološkim istraživanjima, najveća zamjerka novog nacrta zakona je što u kaznenim odredbama uopšte nije predvidio kazne za ugrožavanje životne sredine. Nacrt  isto tako nije obuhvatio  ni mehanizme kontrole nad resornim funkcionerima i službenicima ministarstva i drugih ustanova koje na ovaj ili onaj način učestvuju u radnjama  oko izdavanja dozvola za geološka istraživanja.Umjesto da zakon sankcioniše eventualne malverzacije pomenutih upletenih lica,  ovaj nacrt  ih je  efikasno zaštitio.

 

8.) Da li Vlada RS  služi narodu ili njime vlada?

Pod služiti ne mislim baš bukvalno da kao Isus Hrist peru noge svojim učenicima, ali do sada  u Ministarstvu energetike i rudarstva RS  nismo imali prilike da vidimo nijednu   socijalnu situaciju služenja narodu .  Ministar Petar Đokić nije dobro posložio životne prioritete: „Lokalno stanovništvo nema razumijevanja i dobro im je živjeti od poljoprivrede i šume i živjeti skromno. Mi se  nećemo suprotstavljati građanima“. Na taj način je ministar  Đokić zdravlje naroda i zaradu doveo u međusobno suprotstavljen odnos i dao prednost zaradi.

Ministarstvo energetike i rudarstva RS treba da napravi moralni izbor između zdravlja građana i zarade, koju umjesto  rudarenja može da karakteriše i lešinarenje. Ministarstvo je učinilo neke ustupke građanima izmijenivši neke bitne rečenice u nacrtu Zakona o geološkim istraživanjima ali  nisu shvatili da su Ozrenci podvukli crvenu liniju koju ni ministarstvo ni investitori  neće smjeti da pređu. Zasada je odnos snaga izbalansiran pa se još uvijek ne može predvidjeti koja strana će pretegnuti.

 

Među stanovništvom Ozrena postoji jaka prenosiva energija. Peđin Youtube kanal ima sasvim jasnu ideju o budućim događajima: „Treba usmjeriti energiju da se napravi sloga među stanovništvom u tim ugroženim područjima, kako bi otpor bio što efikasniji. Takođe je potrebno stvoriti jedno savezništvo između svih ugroženih područja (Ozrena, Čajniča i ostalih) i da se jedinstveno nastupa u odbrani svoga zavičaja i opstanka na njemu“.

Crkva je stala uz narod. Vladika Fotije je u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Čečavi  istraživanja ocijenio sljedećim riječima: „Zato što oni gledaju zemaljske interese, svoje interese a ne gledaju interese naroda, ne gledaju interese sirotinje, interese naših manastira. To ne smijemo dozvoliti. Ne budimo naivni. Ako hoće da kopaju, neka kopaju kod sebe“. Arhimandrit Gavrilo, koji  je u manastiru Svetog Nikole organizovao molitvu za Ozren i učestvovao na nekoliko protestnih skupova, je u svom govoru istakao:  „Nećemo ništa što je tuđe, ali svoje ne damo. Naš Ozren ne damo, i ne damo da nam ga uprljaju“. Uz igumana Gavrila  proteste su podržali i jereji Davor i  Goran.

 

Neformalna grupa građana „Čuvari Ozrena“ se  lavovski borila za očuvanje životne sredine i protiv temeljnih postavki novog Zakona o geološkim istraživanjima i njihove udarne aktivnosti  sigurno možemo uskoro  opet očekivati. Među ozrenskim lavovima se posebno istakao Goran Božić, koji je cijelog sebe nesebično uložio u ovu borbu.

Majda Ibraković  iz odjela za Energiju i klimatske promjene  Centra za životnu sredinu iz Banja Luke kaže:”Sramotno je razmatrati i dozvoliti istraživanja u svrhu eksploatacije mineralnih resursa u zaštićenim područjima – kojih kod nas ima manje od 3%. Za ovakva istraživanja u drugim područjima koja nisu zaštićena ili planirana za zaštitu obavezno treba vršiti procjenu uticaja na životnu sredinu (što je u novom zakonu promijenjeno sa prvobitnog prijedloga da upravljač daje saglasnost za istraživanja) i razmatrati ih u skladu sa aktima zaštite prirode i životne sredine te nadležnim institucijama, odnosno na osnovu odluke/rješenja Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije. Dosada se nisu radile studije uticaja na životnu sredinu za projekte detaljnih geoloških istraživanja, ali bi to morala postati praksa – posebno ako je riječ o ekonomskoj namjeni i ekstraktivnoj industriji.”

Vrijedi spomenuti još jedan tužan detalj. Za razliku od opštine Petrovo, u Doboju pušu drugačiji vjetrovi. U  Skupštini opštine Doboj je 30 zastupnika podržalo geološka istraživanja a samo jedna zastupnica,  Olivera Nedić, je glasala protiv. Nedić je izjavila: „Mi kao odbornici smo trebali reći NE i da se izdato rješenje proglasi nevažećim da se obnovi postupak.“ Pitanje podrške ili protesta je prije svega lični moralni izbor poslanika u Doboju, a oni su pokazali da njihov izbor ne bi zaštitio zajednička dobra i da im se ne može vjerovati.                          

 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x