SAD neće poštediti sankcija nijednu državu koja kupuje naftu od Irana

Podijelite ovaj članak:
U saopćenju Bijela kuća navodi da je poduzela “pravovremenu akciju kako bi se udovoljilo globalnim zahtjevima dok se Iran uklanja s tržišta”.

Američki državni sekretar Mike Pompeo trebao bi raspravljati o tom potezu u State Departmentu u ponedjeljak ujutru po lokalnom vremenu. Ta odluka znači da pet zemalja, među kojima su Kina i Indija i američki saveznici Japan, Južna Koreja i Turska, neće imati pravo na obnovu izuzeća kada im ono istekne 2. maja.

Taj potez dolazi u vrijeme dok Trumpova administracija pooštrava ionako stroge kaznene mjere protiv Irana, pokušavajući da onemogući sve prihode koje ta zemlja ima od prodaje nafte.

Izuzeća su bila na snazi od novembra, kada je administracija ponovo uvela sankcije Iranu nakon što je Trump povukao SAD iz istorijskog nuklearnog sporazuma svjetskih sila s Iranom koji je potpisan 2015. godine.

Ona su odobrena djelimično i zbog toga da se da tim zemljama pruži vremena da ukinu nabavke iranske nafte, ali također i da ublaže posljedice po globalno tržište naglim prekidom kupovine iranske nafte.

Pompeo tvrdi da se proizvodnja nafte sada može povećati u drugim zemljama kako bi se nadoknadio gubitak iranske nafte na tržištu, prenosi Associated Press.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x