Safeta Delibašić u šezdesetoj godini postala hafiza Kur'ana Časnog

Podijelite ovaj članak:

U svojoj 60-toj godini života Safeta je pred muhafizom hfz. Nerminom Ćuprija proučila posljednje ajete.

Posljednji naučeni ajeti naše hafize bili su ajeti sure Fussilet u kojima se kaže: “Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samima, sve dok im ne bude jasno da je Kur'an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?”

Zaista velika pouka za razmišljanje.

Safeta Delibašić, rođ. Sarajlić, rođena 20.12.1963. godine u selu Vražići, općina Čelić.

Udata, majka četiri sina i nana petero unučadi. Živi u Kaknju.

Muhafiza Nermina kaže da nema riječi kojima bi dovoljno pohvalila hafizu Safetu, njen trud i rad, a posebno njenu ustrajnost u učenju uz sve teškoće koje donose hafizine godine. Posebna je priča o dolasku iz drugog grada punih 7 godina i to ranim jutrom prije nego što dođu učenice iz obližnjih stanova oko Bejana. Velika je to požrtvovanost i odricanje a posebno primjer svima nama kojima su mjesta za sticanje znanje jako blizu.

Hfz. Safeta i njena muhafiza su pomno čuvale tajnu da se bliži kraj njenog hifza. Znao je to samo hafizin muž, Hasib, koji je bio velika podrška svojoj hafizi, kako fizički, pomažući joj u svemu što može, tako i moralno govoreći: “Samo ti idi i uči, možeš ti to uz Allahovu pomoć.”

Hafiza Safeta kaže: “Uzvišeni Allah me počastio blagodati učenja hifza u godinama kad to nije uobičajeno. Sve je počelo mojom velikom željom da napamet naučim suru El – Bakara. Prve ajete ove sure, a kasnije i cijelu suru sam naučila kod hfz. Alme Karzić u Udruženju “Dar” u Kaknju. Na njenu preporuku, svoje učenje nastavljam dalje i tako počinje moj put hifza.

2013. godine zajedno sa hfz. Almom i još dvije prijateljice iz Kaknja dolazim u Bejan sa znanjem od četiri i po džuza. Svaki naš dolazak bio je velika motivacija gdje bi u Bejanu napunile svoje baterije što bi nas držalo do narednog dolaska.

Uvijek se rado sjetim tople dobrodošlice muallime hfz. Nermine i sestara u grupi.

Još uvijek pamtim dan kada me muallima nazvala kući i uputila pohvale za moje učenje. Do samog kraja bila mi je velika podrška. Vođena ogromnom željom i ustrajnošću, uz brojne svakodnevne obaveze i brigu o porodici, ali i stoci koju smo tada imali, te radu na njivi, a kasnije i čuvanje unučića, nisam posustala. Čak mi ni moje godine nisu bile prepreka. Ja, zaista, nikada nisam pomislila da odustanem.

Polahko sam, malo po malo, sve ove godine strpljivo učila i sa svakom naučenom stranicom bila bliže svom cilju – da postanem hafiza Časnog Kur'ana.

Neizmijerno sam zahvalna Gospodaru što sam Uz Njegovu pomoć, u ovom mubarek mjesecu, svoje učenje privela kraju.

Allah mi je Kur'anom podario bogatstvo koje ne bih mijenjala ni za kakva bogatstva ovog dunjaluka.”

Hfz. Safeta je odmah nakon proučenih posljednjih ajeta otišla na halku Kur'ana koju ona lično vodi. Tokom svog učenja cijelo vrijeme je drugima pomagala da uče Kur'an i bila im motivacija na tom putu.

Naša nova hafiza je primjer da kada nešto iskreno želite ni godine vam neće biti prepreka na putu da ostvarite svoj cilj uz Allahovu pomoć.

Molimo Allaha da svim upornim trudbenicima podari bereketa i da ih počasti da ozvaniče svoje velike ciljeve a naročito onima koji nastoje steći Allahovo zadovoljstvo.

Gospodaru, primi od nas naša skromna djela u mubarek mjesecu ramazanu! Amin.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x