Salkić posjetio Hodžića i ponudio mu pravnu zaštitu

Podijelite ovaj članak:

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, danas je u Kozarcu kod Prijedora posjetio Azrina Hodžića, povratnika koji je prije dva dana napadnut u ovom gradu.

Hodžića je, na otpadu sekundarnih sirovina u Prijedoru, fizički napao, prijetio i vrijeđao na nacionalnoj osnovi i maltretirao 31-godišnji nasilnik, te ga tjerao da odlijepi naljepnicu s grbom Bosne i Hercegovine sa njegove prikolice.

Salkić je tokom posjete izrazio podršku Azrinu Hodžiću i njegovoj porodici, te mu ponudio svaku vrstu pomoći, uključujući i pravnu pomoć i zaštitu u vođenju postupka. 

“Pozivam institucije da rade svoj posao. Ovo nije izolovan slučaj, nego je ovo produkt dugogodišnje kampanje koja se vodi od strane institucija i medija na negiranju Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine. Ukoliko se žele izbjeći ovakve situacije u budućnosti, institucije entiteta i mediji na prostoru entiteta RS, moraju prestati voditi huškačku kampanju usmjerenu protiv Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine. Ovo pokazuje da Bošnjaci moraju biti spremni na svaku vrstu izazova i da moraju imati adekvatan odgovor na svaku vrstu izazova. Neprihvatljivo je da se danas ponavljaju scene koje su obilježile vrijeme 1992. godine, kada su ljudima oduzimana prava, kada su ponižavani, maltretirani, odvođeni u logore i ubijani samo što nisu pripadali određenom narodu i određenoj političkoj ideologiji. Zbog toga je važno da institucije urade dosljedno i pravično svoj posao i da adekvatno kazne počinioca, kako bi to bio primjer za sve druge koji isto ili slično razmišljaju”, kazao je potpredsjednik Salkić, koji je posjetio i Hodžićevu radionicu u kojoj se bavi rezbarijom i proizvodnjom raznih predmeta od drveta. 

Salkić je posjetio i Medžlis Islamske zajednice u Prijedoru, gdje je razgovarao sa Husein ef. Velićem, glavnim prijedorskim imamom i Edhemom Delićem, predsjednikom Medžlisa IZ Prijedor. Upriličena je i posjeta Čaršijskoj džamiji u centru Prijedora, gdje su nedavno ispisani uvredljivi grafiti.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x