Samo jedna šolja čaja od maslačka dnevno, osigurava vam zdravlje za cijeli život

Podijelite ovaj članak:

Čaj od maslačka se pravi tako što se korijen ili list ili cvijet od maslačka potopi u ključalu vodu pa mu se nakon hlađenja doda kašika livadskog meda. 

Ovaj čaj se razlikuje po okusu i nutricionističkim vrijednostima ovisno od dijela biljke koja se koristi. Na primjer, korijen maslačka liječi jetru, lišće bubrege, a cvjetovi daju najukusniji čaj na svijetu. 13 razloga da pijete čaj od maslačka 

1. Izvor vitamina 

Čaj od maslačka je pun kalcija, željeza, kalija, vitamina K, A i B6, kao i riboflavina i tiamina. Ako jedete lišće maslačka kao salatu, ono će vaše tijelo osnažiti više nego špinat ili brokula.

2. Regulira dijabetes 

Čaj od maslačka može sniziti razinu šećera u krvi, što je ključno za kontrolu dijabetesa, kažu istraživanja. 

3. Savršena zamjena za kavu 

Čaj od maslačka je snažan antioksidans i pun je minerala. Tijelu vraća energiju, a pri tome ne sadrži kofein. Što je još interesantnije – liječi ovisnost o kofeinu. Pa ako želite, jutro započnite čajem od maslačka umjesto s kafom. 

4. Smanjuje upalu 

Kronična upala može izazvati niz neželjenih zdravstvenih simptoma, uključujući bolove u zglobovima, osjetljivost mišića pa čak i glavobolju. 1 šolja čaja od maslačka dnevno riješit će svaku vašu tegobu.

5. Pospješuje izbacivanje vode iz organizma 

Čaj od maslačka je prirodni diuretik koji može povećati učestalost mokrenja. Istraživanja pokazuju da je 1 čaša čaja od maslačka dovoljna da se smanji nadutost tijela. 

6. Pospješuje mršavljenje 

Lišće maslačka prirodno inhibira lipazu gušterače, što je enzim koji vaše tijelo oslobađa tokom probave. Zbog ovoga, čaj od maslačka će vam pomoći da brže izgubite kilograme. 

7. Sprječava hronične bolesti 

Zahvaljujući snažnoj mješavini antioksidanasa koje sadrže, samo jedna šoljica čaja od maslačka će pomoći vašem tijelu da se izbori protiv slobodnih radikala. To sprječava oksidativni stres koji može dovesti do raka i drugih kroničnih bolesti. 

8. Smiruje probavne bolesti 

Čaj od maslačka je prirodni diuretik, blagi je laksativ. Samo jedna šoljica čaja od maslačka poslije jela će ubrzati probavu i eliminisati zatvor, smanjit će grčeve i nadutost. 

9. Pospješuje zdravlje jetre

Čak i znanstvena istraživanja kažu da je čaj od maslačka taj koji liječi bolesti jetre. On potiče protok žuči u jetri, što znatno smanjuje simptome bolesti jetre. 

10. Sredstvo koje se bori protiv raka 

Početni rezultati studije o maslačku pokazuju da ima sposobnost da tijelo obrani od raka, jer korijen ove biljke može ubiti stanice kancerogenih melanoma bez oštećenja zdravih. 

11. Sprječava infekcije urinarnog trakta 

Zbog toga što je prirodni diuretik, čaj od ove biljke je efikasan u liječenju urinarnog trakta, pogotovo kada se pije zajedno s uvinim čajem, prenosi Atma. Čaj od maslačka će očistiti bubrege i spriječiti razvoj infekcije. 

12. Jača kosti 

Zahvaljujući mineralima koje sadrži, ovaj čaj osigurava sve ono što je našem tijelu neophodno za jake kosti i dobru obranu od osteoporoze. 

13. Poboljšava cirkulaciju 

Bogat sadržaj željeza iz čaja maslačka omogućava i bolji protok krvi kroz tijelo. 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x