Sarajevo: Čak 158 djece oboljelo od morbila

Kantonu Sarajevo (KS) od morbila su oboljele 432 osobe, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS-a za period od 18. januara do 12. aprila ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad i Novo Sarajevo, jer su najmnogoljudnije, a slučajevi oboljelih su zabilježeni i na području drugih sarajevskih općina. U općini Centar registrovano je 57 slučaja, Stari Grad 23, Ilidža 63, Vogošća 34, Hadžići tri i Ilijaš pet, dok u Trnovu nije zabilježen nijedan slučaj morbila.

Najviše oboljelih, i to 158, uzrasta je od dvije do pet godina. Zatim, slijede djeca uzrasta od jedne do dvije godine i od šest mjeseci do godinu dana. Najmanje oboljelih je od 45 do 50 i iznad 50 godina.

Obuhvat imunizacijom u Kantonu Sarajevo znatno je niži od potrebnih vrijednosti za postizanje kolektivnog imuniteta, a posebno je obuhvat MRP vakcinom u posljednjih nekoliko godina drastično opao, ali ne zbog nestašice vakcina, već zbog odbijanja roditelja da vakcinišu djecu, iako je imunizacija protiv MRP obavezna.

Najviše zaraženih morbilima – 406 nevakcinisano je, zatim osam slučaja nepotpune vakcinacije i jedan slučaj vakcinisane osobe, podaci su Zavoda do 12. aprila.

Morbili, ospice, male boginje su akutna, izrazito zarazna, virusna bolest čovjeka. Ova bolest je još uvijek značajan uzrok smrti djece, osobito u zemljama u razvoju, uprkos tome što postoji sigurna i efikasna vakcina.

Nema poruka za prikaz