Sarajevo na naslovnici The New York Times Travela

Podijelite ovaj članak:

Na naslovnici prestižnog časopisa The New York Times Travel našla se u nedjelju fotografija mosta Festina lente kod Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Riječ je o tekstu o putovanju u BiH kojeg je napisala autorica Sarah A. Khan za prestižni The New York Times.

Khan je u svom tekstu navela kako je Sarajevo grad koji se ponovo rodio.

“Na Baščaršiji, staroj labirintskoj četvrti u srcu Sarajeva, prošetala sam kroz različite uličice bazara iz 16. stoljeća iz doba Otomanskog carstva, koji su nekada označeni za različite zanatlije: kazandžije u Kazandžiluku; kovači su kovali željezne alate na Kovačima; kožari su na Saračima, a obućari su se skupili u Čizmedžiluku.

Khan je navela kako joj je pored brojnih trgovina najviše pažnje privuklo,  bila su vrata koja su ukrašavala mjed i srebro. Zvekir je simbol grada, istaknutog na grbu Kantona Sarajevo; to je, rekli su joj vodiči, simbol gostoljubivosti Bosanaca.

U svom tekstu je također navela kako je Bosna, u kojoj se prepliću Istok i Zapad, našla svoje mjesto u poglavljima historije brojnih velikih carstava i zemalja - od Rimljana do Austrougara, pa sve do zajedničkog života u bivšoj Jugoslaviji koja se raspala devedesetih, a sa njom i njena ljudskost i multietničnost.

“Sarajevo se našlo zarobljeno u najdužoj opsadi modernog ratovanja, tokom koje su srpske snage, potaknute silom bivše jugoslavenske vojske, napale u bijesu na bespomoćni grad sa okolnih planina. Za 1.425 dana, ili gotovo četiri godine – od 1992. do 1996. – grad se zadavio pod blicom u kojem je poginulo više od 10.000 ljudi”, napisala je Khan.

Pa ipak, Sarajlije su pretrpjele, zaključila je.

Khan je u svom tekstu navela kako su mnoge razorene građevine poput Vijećnice uskrsnule, te kako Sarajevo ne zovu bez razloga Jerusalemom Evrope. 

Tokom boravka u Sarajevu posjetila je brojne prodavnice i kulturno-historijske objekte o kojima je pisala u svom dugom putopisu za ovaj ugledni medij.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x