Sarajevo: Održan tradicionalni iftar vojnog muftije

Podijelite ovaj članak:

Tradicionalni iftar vojnog muftije Hadis-ef. Pašalića upriličen je večeras u Domu Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Iftaru su prisustvovali zamjenik reisu-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini dr. Enes Ljevaković, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović, generali Oružanih snaga, i drugi brojni predstavnici vjerskog, vojnog, diplomatskog, i političkog života u našoj zemlji.

„U našoj tradiciji se navodi da je mjesec ramazan – mjesec Božije milosti i oprosta. Nalazimo se u drugoj traćini mjeseca ramazana, za koji se navodi da je doba oprosta. Očekujući i nadajući se Božijem oprostu, želim podsjetiti na to da trebamo biti spemni na to da i mi drugima praštamo. Ramazan je najbolja prilika da jedni drugima pružimo ruke, oprostimo greške, da budemo samilosni jedni prema drugim. Ako budemo međusobno samilosni, tolerantni, spremni na praštanje, puni razumijevanja, onda se možemo nadati i Božijoj milosti“, poručio je u svom obraćanju prisutnim Ljevaković.

Prisutnima se prigodnim riječima obratio domaćin vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, zahvalivši se gostima za prisustvo iftaru.

„Radost koju dijelimo s drugim ljudima postaje veća. Ovom prilikom zahvaljujem ministru odbrane što je svojom odlukom odobrio da u čitavim OS i ove godine dijelimo zajedničke iftare. Neka ovo iftarsko druženje bude ujedno i sjećane na 150 godina od rađanja, odnosno 90 od smrti prvog vojnog muftije Abdulah-ef. Kurbegovića. Želja mi je da mu na ovom iftaru odamo pomen i da potvrdimo kontinuitet Vojnog muftijstva, koji traje i danas“, kazao je, između ostalog, vojni muftija.

Iftar je organizovan uz podršku Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x