Sarajevska policija ima nove radare koji bilježe neregistrovana vozila: Kazne stižu na adresu

Podijelite ovaj članak:

Nedavno su pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na autoputu u mjestu Malešići i u ulici Kurta Schorka na izlazu prema Lukavici postavili napredne fiksne analitičke (ANPR) senzore.Postavljeni senzori su primarno namijenjeni otkrivanju neregistrovanih i ukradenih vozila te vozila sa stranim registarskim oznakama koja su u prekršaju.

Kako nam je pojasnio komandir saobraćajne policije MUP-a KS Željko Klisara, ovi napredni radari, koji su poznati i kao Sparta kamere, rade na principu detektiranja onih vozila kojima je istekla registracija, ukradenih vozila te vozila sa stranim registarskim oznakama čiji vozači u određenom momentu prave saobraćajni prekršaj, zatim se ti podaci pohranjuju u posebne baze podataka određenih policijskih tijela.

Foto: H. M./Klix.ba

Foto: H. M./Klix.ba

“Pomoću ovih kamera policajac direktno ima uvid u stanje na terenu i ima tačne podatke o vozilu koje je u prekršaju. Primjerice, bazu vozila sa stranim registarskim oznakama koja su počinila određeni saobraćajni prekršaj radarski uređaj poredi s bazom registriranih vozila u BiH, a policajac rezultat dobija u vrlo kratkom vremenskom roku i to direktno na terenu. Ukoliko policajac ne uspije zaustaviti prestupnika, prekršaj se pohranjuje u memoriju uređaja tako da je skoro nemoguće izbjeći kaznu”, istakao je Klisara.

Foto: H. M./Klix.ba

Foto: H. M./Klix.ba

On govori da bi u skorijem periodu Sarajevo moglo dobiti i dodatnih 15 ANPR uređaja, a procjenjuje se da bi okvirna finansijska konstrukcija za implementaciju ovog projekta iznosila blizu 500.000 KM. On dodaje da jedna kamera skupa s instalacijom košta 25.000 KM.

Foto: H. M./Klix.ba

Foto: H. M./Klix.ba

“Kada je riječ konkretno o kaznama, sve zavisi od vrste prekršaja. Međutim, važno je istaći kako se svakim prolaskom ispred senzora ove kamere bilježi prekršaj pa stoga vozači trebaju biti na oprezu i povesti računa kakvim vozilom upravljaju. Naprimjer, ljudi koji su počinili više istih prekršaja u toku dana za svaki od njih će odgovarati. Dakle, slučaj šaljemo na sud, objedinimo sve prekršaje, podnosimo zahtjeve, a onda stvari prepuštamo sudskim organima. Ukoliko jednom prekoračite brzinu, bit ćete kažnjeni, a to isto vrijedi i za drugi put. Dakle, ako svaki put svjesno prelazite ograničenu brzinu, za svaki put ćete biti i kažnjeni”, dodao je Klisara.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x