Sastanak Biden-Abdullah II u Bijeloj kući

Podijelite ovaj članak:

Na sastanku održanom u četvrtak u Bijeloj kući između predsjednika SAD Joe Bidena i kralja Jordana Abdullaha II, Biden je ponovio svoju podršku Jordanu za čuvanje svetih mjesta u Jeruslemu. Dvojica lidera su također razgovarali o smanjenju tenzija na okupiranoj Zapadnoj obali. Ovo je bila druga posjeta kralja Abdullaha Bijeloj kući u manje od godinu dana a treća posjeta od kako je Biden preuzeo predsjedničku funkciju. 

Biden, Abdullah i princ Hussein su imali i privatan ručak na kojem je predsjednik SAD potvrdio bliske i čvrste prijateljske veze između ove dvije države. Predsjednik je također naglasio snažnu podršku statusa quo po pitanju kompleksa džamije Al-Aqsa prepoznavši ključnu ulogu Jordana kao čuvara svetih mjesta u Jerusalemu za muslimane.

Ova posjeta uslijedila je nakon što se kralj Abdullah sastao sa premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom krajem prošle godine u Amanu. Također, u januaru su izraelske snage zaustavile jordanskog ambasadora u Izraelu da uđe u Al-Aqsa što je uzrokovalo osude iz Amana. 

Na kraju se Biden zahvalio kralju Abdullahu za njegovo partnerstvo i ulogu koju on i Jordan igraju kao faktor stabilnosti na Bliskom Istoku. 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x