SBiH u Srebrenici traži da se pokrene istraga protiv Dodika

Podijelite ovaj članak:

Predsjedništvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) održalo je danas 22. redovnu sjednicu u Srebrenici na kojoj je razmatrana aktuelna politička situacija i donesen niz zaključaka.

1. Predsjedništvo SBiH poziva sve članice Ujedinjenih nacija da na Generalnoj skupštini 23.maja, bez novog odlaganja, usvoje Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Takva rezolucija trebala je biti usvojena mnogo ranije imajući u vidu broj žrtava i činjenicu da se radi o najvećem zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Neophodna je i zbog toga što rukovodstva manjeg bh. entiteta RS i Srbije, kao sljedbenici velikosrpske politike koja je odgovorna za genocid, otvoreno i sistematski negiraju ovaj zločin i glorifikuju ratne zločince te svojim istupima stavljaju srpskom narodu na leđa kolektivnu odgovornost. Njeno usvajanje je naš dug prema žrtvama i historijska šansa za bolju budućnost BiH i svijeta u kojima će mir, istina i pravda imati veće šanse od mržnje i laži.

2.Od Tužilaštvo BiH očekujemo da u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima djeluje i u što kraćem roku pokrene istragu u slučaju Milorada Dodika i njegovih saradnika protiv kojih je delegat SBiH u Domu naroda PSBiH podnio krivičnu prijavu zbog javnih nastupa ali i institucionalnog djelovanja protiv države BiH i secesionističkih radnji.

Predsjedništvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Srebrenici

Tužilaštvo je do sada dužno bilo postupiti i po članu 145. Krivičnog zakona BiH, kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida kao i veličanje ratnih zločinaca u čemu Dodik prednjači. Najveću odgovornost za nepostupanje državnog Tužilaštva po navedenim odredbama Krivičnog zakona BiH snosi aktuelni glavni državni tužitelj Milanko Kajganić, zbog čega ukoliko nastavi sa opstrukcijama procesa, mora biti smijenjen.

3. Trojka mora zaustaviti aktivnosti kako bi HDZ-u isporučili sudiju Ustavnog suda BiH, Marina Vukoju. SBiH je kategorički i konzistentno protiv ovog prijedloga. Stranka za BiH traži od Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH da poštuje proceduru za izbor sudije Ustavnog suda BiH. Traži se dostavljanje liste sa više kandidata za sudije Ustavnog suda BiH prema Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Imenovanje sudija Ustavnog suda BiH sa aspekta pravne sigurnosti i zaštite vitalnih interesa države je pitanje od prvorazrednog značaja. Brojni zahtjevi za ocjenu ustavnosti spornih zakona nalaze se pred Ustavnim sudom BiH. Ovo imenovanje je u jednoj od najvažnijih institucija na period duži od 20 godina, posljedice glasanja su dalekosežne po Bošnjake jer će Trojka dati poluge vlasti HDZ-u BiH.

4. Pozivamo državnu vlast da konačno preko Vijeća ministara BiH uputi u proceduru Budžet institucija BiH za 2024. godinu. S obzirom da Budžet još uvijek nije u proceduri, prekršen je Zakon o finansiranju institucija BiH u dijelu da su prekršeni svi rokovi za usvajanje državnog budžeta za 2024. godinu.

5. Stranka za BiH na Lokalne izbore 2024. godine koji će se održati u oktobru izaći će u cijeloj državi kako bi građanima ponudili kvalitetne kadrove koji imaju program napretka države. U SBiH-u smo uvjereni da je najbolje rješenje za Srebrenicu i za njene građane da daju podršku našem kandidatu Faruku Đoziću za načelnika ove opštine jer vjerujemo da se može suprotstaviti onima koji ovdje žele da legitimizuju počinjeni genocide i koji neće ovaj grad tretirati kao mjesto jednog naroda, zbog čega ostajemo otvoreni za razgovore i sa drugim političkim subjektima o saradnji.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x