Schmidt će do kraja dana objaviti nove odluke o deblokadi FBiH

Podijelite ovaj članak:

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt do kraja dana ponovo će iskoristiti Bonska ovlaštenja i nametnuti odluke koje će se odnositi na deblokadu formiranja Vlade Federacije BiH, saznaje N1 iz diplomatskih izvora. Izvjesno je da će Schmidt proglasiti amandmane na Ustav Federacije BiH i da će prva odluka biti privremenog karaktera jer će se odnositi na aktuelnu situaciju, pošto federalna vlada nije formirana ni pola godine nakon izbora, a postojeća vlada je u tehničkom mandatu već četiri i po godine.

Kako je potvrđeno za N1 iz više diplomatskih izvora, opcija 2:1 koja bi značila da predsjednik i jedan potpredsjednik Federacije imenuju mandatara za sastav Vlade FBiH i tako nadglasaju drugog potpredsjednika više nije u igri.

Pronađeno je alternativno rješenje u donošenju ad hoc mjere. Detalji će biti saopšteni odlukom koju će visoki predstavnik objaviti kasno popodne ili večeras.

Druga intervencija visokog predstavnika, o kojoj još traje konačno usaglašavanje na najvišem nivou, a koja će također biti objavljena do kraja dana, bit će trajnog karaktera i odnosit će se na formiranje vlasti u Federaciji BiH nakon svih narednih izbora, saznaje N1.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x