Schmidt danas čestitao članovima Predsjedništva: Zastupate interese svih građana

Podijelite ovaj članak:

Kako se nije pojavio na inauguraciji, Visoki predstavnik Christian Schmidt pismom je čestitao novoizabranim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Denisu Bećiroviću, Željki Cvijanović i Željku Komšiću.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Koristim ovu priliku da Vam čestitam na izboru u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Poželim puno uspjeha u budućem zajedničkom radu na dobrobit svih građana BiH.

Preuzimanje ove dužnosti nosi veliku odgovornost za budućnost BiH. Vi, kao članovi Predsjedništva, zastupate interese svih građana BiH. Svih njenih konstitutivnih naroda i ostalih – bez razlike. Bit ćete u poziciji da oblikujete javni diskurs. Da spajate ljude i da na pozitivan način doprinesete osiguranju političke stabilnosti, jedinstva i održanja mira. Imamo zajedničku odgovornost za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. I za ubrzanje reformskih procesa. Svi ovi napori imaju za cilj da osiguraju da Bosna i Hercegovina bude stabilna i prosperitetna zemlja poželjna za život. Te da spriječe daljnji odlazak mladih ljudi. Što je problem koji ekonomski, socijalno i politički ugrožava same temelje BiH.

Brzo formiranje vlasti na svim nivoima mora biti najviši prioritet. Nakon čega slijedi nastavak reformi koje unapređuju evroatlantsku integraciju BiH.

Evropska budućnost BiH je neosporna i predstavlja najvažniji strateški vanjskopolitički prioritet. Do decembra ove godine, Evropska unija bi mogla donijeti ključnu odluku o kandidatskom statusu BiH. Opredjeljenje Predsjedništva Bosne i Hercegovine da ispuni preostale važne prioritete neophodne da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status u Evropskoj uniji ima najveći značaj. Pozivam vas da, zajedno sa svima onima koji imaju političku odgovornost, fokusirate napore na postizanje rezultata u cilju izgradnje temelja za integraciju u EU. Pripremiti zemlju za evropsku budućnost je historijski zadatak.

Prioritetan zadatak
Po mom mišljenju, drugi predstojeći izazovi koje treba rješavati su jačanje jedinstva države, deblokiranje imenovanja u nekoliko državnih institucija. Kao i borba protiv korupcije u svim sferama društva, osiguranje ekonomskog razvoja i reformi i provođenje dugoočekivane ustavne reforme. Usvajanje i implementacija nediskriminatornog zakonodavstva je prioritetan zadatak izabranih organa vlasti u BiH. Međunarodna zajednica je spremna podržati ove napore.

Ured visokog predstavnika i ja lično smo spremni da vam pomognemo na tom putu i podržat ćemo Vas u Vašem radu.

Očekujem da ćemo sarađivati i ubuduće.

Koristim ovu priliku da Vam uputim izraze mog najdubljeg poštovanja”, naveo je Schmidt u svom pismu.

 

Foto: Radio Sarajevo

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x