Sekretarijat Bernske konvencije prihvatio tužbu ekološke aktivistice Hajrije Čorbo protiv države BiH

Neformalna grupa građana Park prirode Trstionica i Boriva Kakanj, u svom saopćenju za javnost, ističe kako je Sekretarijat Bernske konvencije pri Vijeću Evrope u cijelosti prihvatio tužbu njihove aktivistice Hajrije Čobo protiv države Bosne i Hercegovine.

-Nakon višemjesečne borbe protiv devastacije prirode na području općina Kakanj i Vareš i ugrožavanja životne sredine, pitke vode, prirodnih staništa životinja u području koje je svim relevantnim dokumentima predviđeno za zaštitu bilo kao vodozaštitna zona ili kao „strogi rezervat prirode“, a sve zbog koncesija izdanih stranom investitoru u svrhu eksploatacije mineralnih sirovina (cinka, olova, barita, srebra, zlata, kobalta, ali i popratnih metala: žive, arsena, talijuma), ova neformalna grupa građana, koja broji više od 3.000 članova, prinuđena je poduzeti sve raspoložive mjere kako bi zaštitila živi svijet (uključujući i ljudske živote) na ovom području – ističu u tom saopćenju.

Aktivistica Hajrija Čobo tužbu protiv BiH Sekretarijatu Bernske konvencije pri Vijeću Evrope uložila je 20. oktobra ove godine, a, kako ističu iz ove NGG-a, “tužba je u cijelosti prihvaćena od Sekretarijata” te je 22. novembra ove godine upućena tuženoj strani na odgovor, a koja ima rok do 15. jula 2023. godine “da se izjasni o navodima iz tužbe”.

– Smatramo da je izdavanjem ovakve koncesije, u ovu svrhu i na ovom izuzetno vrijednom i biodiverzitom bogatom, ali i osjetljivom području, BiH prekršila više članova Konvencije i time ugrozila opstanak vrlo rijetkih i strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

Konvencija o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa (Bernska konvencija), napominju, obvezujući je međunarodni pravni instrument u području zaštite prirode, koji pokriva prirodnu baštinu evropskog kontinenta i nekih država Afrike.

Bosna i Hercegovina postala je 1. marta 2009. godine punopravna članica te konvencije,  odnosno međunarodnog pravnog saveza za očuvanje prirodne baštine.

Redakcija
Redakcija
Articles: 663
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x