Semir Efendić: O sigurnosti povratnika nikako ne bi smjela brinuti lokalna policija nego državne agencije

Podijelite ovaj članak:

Vijest da je priveden Mirsad Omerović jer je, kako porodica pretpostavlja, javno na društvenim mrežama negodovao zbog koncerta ispred crkve u Srebrenici nakon dženaze i ukopa 30 žrtava 11. jula ove godine, duboko je potresla bh. javnost. Tim se povodom oglasio i Semir Efendić, načelnik sarajevske općine Novi Grad. Javnost je podsjetio i na preučene povratnike u Višegradu. Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

“Samo u ovoj godini, prvo je brutalno pretučena povratnička porodica Memišević, dvoje staraca u Višegradu, zatim jedan mladić povratnik u Bratuncu, a onda jedina policija na svijetu koju je međunarodni sud proglasio krivom za počinjeni genocid, hapsi povratnike, žrtve genocida, jer su upozorili na četničko orgijanje 11. jula.

U isto vrijeme našim gradovima širi se jeftina lažna propaganda kako građani Federacije BiH plaćaju parking gostima iz Srbije, kao da ih ne bi kaznila policija. Na svakom rijaliti pjevanju po Beogradu, ko fol, pobijede pjevači iz Bosne i Hercegovine. Sve je to davanje anestezije jednom narodu da se operacija od strane srpske politike protiv tog naroda lakše izvede.

O sigurnosti povratnika nikako ne bi smjela brinuti lokalna policija nego državne agencije. Visoki predstavnik morao bi da se probudi i zna da osim civilizovanih dijelova Bosne i Hercegovine u kojima on uglavnom boravi postoje i drugi dijelovi u kojima je fašizam najveća kturna i institucionalna vrijednost.

Zašto samo reagujemo, zašto ne učinimo nešto konkretno, reći će mnogi. Zna se ko treba da učini nešto konkretno. Zna se ko je napravio Vijeće ministara i vlast sa Miloradom Dodikom i pored jasnog upozorenja da je to opasno. Zna se i ko je sa strane u tome pomogao. Prvi korak svakako bi bio da se opametimo. Tek tada bilo bi moguće ozbiljnije reagovati na sve što se događa”, poručio je Efendić.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x