SHF 2023: Predstavljena knjiga “Status Drugog u islamu”, autora mr. Asmira Salihovića

Podijelite ovaj članak:

U Hotelu Hills Sarajevo počele su aktivnosti u okviru trećeg po redu Sarajevo Halal Faira (SHF), međunarodni sajam halal industrije koji će predstaviti bogat program uz učešće vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti halal industrije, biznisa i akademske zajednice.

Organizatori Sarajevo Halal Fair-a su Bosna Bank International (BBI) i Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u BiH, a pokrovitelj je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Zvanično otvaranje Sajma je sutra, a danas je je organizirana promocija knjige “Status Drugog u islamu”, autora mr. Asmira Salihovića, koji je kazao da je posebno radostan što se prva promocija njegove knjige održava u okviru ovako značajnog događaja. 

 – Knjiga govori o odnosu prema drugima, nemuslimanima, Jevrejima i kršćanima, kroz konstitutivne izvore islama, Kur’an i sunnet. Knjiga je poziv da drugog razumijemo i upoznajemo, te da uspostavljamo saradnju. Dokaz za to smo pronašli u 219 kur’anskih ajeta i 89 hadisa Poslanika, a.s. Rezultati knjige nam pokazuju da islam priznaje drugog, ne iz taktičkih, nego iz religijskih razloga. Na kraju, svi smo drugi, samo je Allah prvi – naglasio je Salihović.

O navedenom djelu osim autora govorili su dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, muftija dr. Aziz Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i prof. dr. Zuhdija Hasanović, profesor na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu.

 – Efendija Asmir živi ovu knjigu. Ko je čita, on vidi Asmira i to najbolje znaju oni koji ga poznaju i njegov stil života. Riječ je o jednom od najuspješnijih imama u Sarajevu, ali i u Bosni i Hercegovini. U ovoj knjizi on je naglasio određene kur'anske poruke. U trećem poglavlju on ističe one najvažnije, pa izdvaja poruku dostojanstva, jer Kur'an poziva da  čovjek čuva dostojanstvo i svoje i tuđe. Druga poruka jeste sloboda, zatim dobročinstvo, jer se na više mjesta u Kur'anu poziva da se vjeruje i čine dobra djela, zatim autor ističe pravdu te različitost i imperativ da jedni druge upoznajemo i poštujemo – kazao je glavni imam Velić.

Profesora Hasanović je ovom prilikom ukazao na važnost da se u multietničkom društvu kakvo je u Bosni i Herecgovini govori o poštivanju drugoga.

– Svako nametanje stavova i ideja doživjet će neuspjeh. Žalosno je da neko sa strane dolazi i govori nam kako trebamo zajedno živjeti, a mi stoljećima ovdje živimo zajedno. Naravno, to poštovanje drugih ne smije dovesti u poziciju da nipodaštavamo naše vrijednosti. Kada Allah govori o različitosti ljudi, On kaže da se međusobno upoznajemo, ne da se pravimo kao da nema razlika, ne da te razlike shvatamo kao mahanu, već da ono što je zajedničko unapređujemo, a ono što je različito poštujemo – kazao je profesor Hasanović.

Istakao je i važnost da se u Bosni govori o odnosu prema drugome i poštivanju ljudskih prava i zbog toga što se na ovim prostorima vjera i vjerske vrijednosti na najgrublji način zloupotrebljavaju, te su ovakve knjige potrebne, jer trebaju “nas vraćati univerzalnim vrijednostima”.

Muftija Hasanović je i recenzent ove knjige, te je ukazao da je ovo djelo posebno značajno jer ukazuje na značaj međureligijskog dijaloga, međusobnog uvažavanja i upoznavanja.

– To se stavlja u prioritete današnjice, jer su nerazumijevanje drugog i drugačijeg danas najčešći povod sukoba i netrpeljivosti. Otuda je vrlo važno ovu knjigu razumjeti da mir nije sve, ali da bez mira sve je ništa. Njegov pokušaj da u tom pravcu, na znanstven, metodološki utemeljen način pokaže nužnost međusobnog razumijevanja, veliki je doprinos – navodi Hasanović.

Muftija je ocijenio da se u knjizi govori na najkvalitetniji način o tome kako se treba odnositi prema drugima, ali i kako predstavljati svoje vrijednosti.

– Postoje razne vrste predrasuda i kod nas i kod drugih, jer se u nekim krugovima jačanje međureligijskog odnosa smatra s jedne strane evangelizacijom muslimana, a s druge prevođenjem kršćana u islam. Ova knjiga pokazuje kako se može komunicirati. Drago mi je da je ova knjiga došla od našeg imama i jedne znanstvene institucije i ovo je doprinos znanosti uopće. Autor je pokazao kako da se ide ka međureligijskom dijalogu i prema dugome bez straha – kazao je muftija Hasanović.

Za danas je također planirana i promocija knjige “Kratki ramazanski vodič o prehrani”, a sutrašnjem službenom otvorenju Sajama prisustvovat će i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x