Sirijci pomažu Gazi: I nama su Palestinci često prvi nudili pomoć u trenucima kada je bila najpotrebnija

Podijelite ovaj članak:

Humanitarni radnici iz Sirije kažu da su Palestinci često prvi nudili pomoć u trenucima kada je žrtvama rata u Siriji pomoć bila potrebna.

Kada je Asmaa al-Daher, farmaceutkinja i humanitarna radnica koja živi u Turskoj, prije nešto više od dvije sedmice otišla u posjetu svojoj kući u Gazi, nije ni slutila da će početi jedna od najbrutalnijih vojnih kampanja s kojima se njen dom pod opsadom ikad suočio.

Iako je kroz rad sa sirijskom organizacijom Al-Almeen stekla iskustvo u pružanju humanitarne pomoći žrtvama rata, Al-Daher nije bila spremna za ono što je uslijedilo u Gazi. Kontinuirano izraelsko bombardovanje neuporedivo je sa bilo čim što su humanitarni radnici opisivali.

“Tokom svog života sam svjedočila mnogim ratovima, ali nikada nisam vidjela ništa slično”, rekla je 27-godišnjakinja u glasovnoj poruci koju je snimila i poslala svom kolegi iz Turske putem WhatsAppa.

Nakon što je u roku od nekoliko sedmica pet puta raseljena unutar Gaze, Al-Daher se sada nalazi u Rafahu, na južnoj granici s Egiptom. U petominutoj WhatsApp snimci koju je poslala Yasseru al-Tarrafu pokušala je objasniti situaciju.

Drhtavim glasom i u žurbi da kaže sve prije nego ostane bez interneta, rekla je: “Ovo su najgori dani za Palestince – genocid i masakri u svim područjima.”

Al-Tarraf je rekao Al Jazeeri da je Al-Daher, iako se u Gazi zatekla slučajno, radila danonoćno kako bi pomogla koordinaciju s lokalnim vlastima na terenu kako bi resursi i pomoć stigli tamo gdje su najpotrebniji. Rekao je da zna da ona dobro razumije kroz šta prolazi narod u Gazi.

“Naša rana je ista. Svjedočili smo raseljavanju i ubijanju u Siriji, tako da zaista suosjećamo s Gazom.”

Sirijska organizacija Al-Ameen posljednje dvije godine djeluje u Pojasu Gazu, pružajući humanitarnu pomoć i stručnu obuku. Otkako je počelo bombardovanje prije dvije sedmice, fokusirano je na pomoć u distribuciji hrane i resursa.

Pitanje života ili smrti

Al-Ameen nije jedina sirijska humanitarna organizacija koja je počela pružati pomoć žrtvama katastrofa u drugim zemljama. Naprimjer, u Maroku su pružili pomoć žrtvama potresa, a u Libiji žrtvama bujičnih poplava.

Tokom rata u Siriji nastalo je na desetine volonterskih organizacija i timova za pomoć koji su vođeni željom da pruže pomoć ljudima u potrebi. Njihovi napori za pružanje pomoći brzo su prerasli u visoko profesionalne operacije, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u rješavanju posljedica bombardovanja, raseljavanja i opsade pod kojom su bila različita sirijska područja. Mnoge od tih organizacija su nedavno počele djelovati u Gazi.

Naprimjer, Tim za hitne slučajeve je humanitarna organizacija koja djeluje u sjeverozapadnoj Siriji. Njihov šef operacija, Dulama Ali, rekao je Al Jazeeri da im to što regija uglavnom nije pod kontrolom sirijskog režima daje određenu fleksibilnost.

“Pokušavamo pružiti pomoć svakoj zemlji kojoj je pomoć potrebna”, rekao je, dodajući da je njegov tim radio u Libanu, Libiji i Maroku, a da u Palestini djeluje od 2021.

I pored vještina koje humanitarni radnici iz Sirije posjeduju, situacija koju su zatekli u Gazi predstavlja im zastrašujući izazov, rekao je Al-Tarraf.

Pojas Gaze je gotovo dvije sedmice bio pod potpunom blokadom – Izrael nije dozvoljavao dopremanje hrane, vode ili medicinskih potrepština.

U subotu je mali konvoj koji je nosio hranu i medicinsku pomoć ušao u Gazu preko prelaza Rafah na egipatskoj granici, nakon što je Hamas oslobodio dvoje američkih taoca. Međutim, samo 20 od oko 200 kamiona humanitarne pomoći koji se nalaze na prelazu Rafah dobili su dozvolu za ulazak u Gazu.

Dugotrajna opsada bila je bez presedana i predstavljala je izazov čak i iskusnim humanitarnim radnicima koji su navikli djelovati u ratnim zonama, rekao je Al-Tarraf. “Zatvaranje prelaze značilo je prekretnicu u odgovoru, jer to predstavlja život ili smrt opkoljenih stanovnika.”

Napomenuo je da humanitarne organizacije nisu mogle unijeti nikakvu pomoć u Pojas Gaze tokom opsade, zbog čega su se oslanjale na kupovinu zaliha hrane koje su već bile unutar Gaze i redistribuirali ih onima kojima je to bilo potrebno.

Osim toga, intenzivno bombardovanje uništilo je brojna skladišta u kojima su bile namirnice, a humanitarni radnici kažu da imaju samo oko polovine onoga što su trebali podijeliti prije početka opsade. Kontinuirano raseljavanje stanovnika Gaze dodatno je otežalo dopremanje namirnica onima kojima je to potrebno, jer humanitarni radnici nemaju načina da dođu do njih.

Neki humanitarni radnici su izgubili živote. Muhammad Qahwaji, fotograf koji je radio za Al-Ameen, ubijen je tokom prvih dana izraelskog bombardovanja. Al-Tarraf je tek nedavno saznao za njegovu smrt i još uvijek ne zna gdje je Qahwaji ubijen. Jedan fotograf Al-Ameena, Hassan al-Aswad, povrijeđen je nakon što je raketa uništila njegovu porodičnu kuću.

‘Pomolite se za nas prije nego pođemo’

Prije nego odu obaviti ono što im je dužnost, humanitarni radnici u Gazi putem WhatsAppa ili drugih servisa za slanje poruka prvo pošalju poruku svojim kolegama izvan Pojasa Gaze i zamole ih da se pomole za njih prije nego što pođu.

Molham Volunteering Team je još jedna organizacija koja je nastala kako bi pružila pomoć sirijskim žrtvama rata, a koja sada pokušava pružiti pomoć u Gazi.

“U Gazi ne postoji sigurno mjesto. Sarađujemo sa četiri organizacije. Svima prijeti opasnost i kad izađete obaviti svoje dužnosti ne znate hoćete li se vratiti”, rekao je Al Jazeeri Abdullah Al-Khatib iz ove organizacije.

Najmanje 4.651 ljudi ubijeno je u Pojasu Gaze tokom izraelske vojne kampanje koja je u toku, pokazuju najnoviji podaci palestinskog Ministarstva zdravstva. Gotovo 70 posto tih žrtava su maloljetnici, žene i starije osobe. Povrijeđeno je više od 14.000 ljudi.

Mnoge humanitarne organizacije preusmjerile su resurse iz svojih operacija u Siriji, uprkos nedostatku finansija i humanitarnih potreba koje su na najvišem nivou u posljednjih nekoliko godina.

“Kada smo 2012. počeli raditi u Siriji, Palestinci su bili među prvim donatorima”, rekao je Al-Khatib. “Postoje cijeli stambeni projekti koje finansiraju Palestinci.”

U slučaju operacija pomoći Siriji, Molham tim se oslanja na privatne donacije, a sve donacije koje dobiju za Siriju mogu se koristiti samo za pomoć unutar te zemlje. Zbog toga je uspostavio poseban ogranak za prikupljanje sredstava za pružanje pomoći u Gazi.

“Naše platforme za donacije dostupne su svima koji žele podržati Palestinu – to je naša dužnost”, rekao je Al-Khatib.

IZVOR: AJB

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x