Sjećanje na generala Alagića: Na Vlašiću se podiže jarbol i zastava sa ljiljanima

Podijelite ovaj članak:

Početkom augusta je na Ljutoj gredi na planini Vlašić održana tradicionalna manifestacija pobjede, ponosa, slobode i jedinstva “Ljuta greda 2023” u organizaciji boračkih udruženja s područja Travnika.

Već tada javnost je imala prilike vidjeti 18,5 metara visoki spomenik – ljiljan. Radovi na uređenju još uvijek traju, a dobio je ime po legendarnom komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine Mehmedu Alagiću i sa sobom nosi mnoštvo simbolike i poruka, kako je tada istaknuto, i prijateljima i onima koji to nisu.

Osim toga, načelnik Travnika Kenan Dautović objavio je nekoliko fotografija na kojim se vidi kako teku pripreme za podizanje jarbola i zastave u čast generalu Alagiću i Armini RBIH na vrhu planine Vlašić.

– Pripreme za jarbol i zastavu rahmetli generala Alagića. Kota 1928 a kada se završi bit će na 1.944 metara nadmorske visine. Odmah do repetitora na Paljeniku. Zajedno s Ljutom gredom i Galicom, činit će jedan istinski kompleks pobjede i ponosa. Ovo je zastava međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine koja će ako Bog da, u čast svih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i njenog pobjedničkog hoda, biti podignuta 16. septembra na Paljeniku, najvišem vrhu Vlašića, poručio je Dautović.

Manifestacija pod nazivom “Dani pobjede, dani ponosa” će se održati 16. septembra, u spomen-parkovima na Galici i Ljutoj gredi.

Prisustvo svečanom programu manifestacije koja govori o najvećoj pobjedi, časti, dostojanstvu i ratnicima za slobodu, potvrdili su brojni zvaničnici iz političkog, društvenog, kulturnog i vjerskog života BiH.

Borci Sedmog korpusa u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Prvog korpusa, te Gardijske brigade Armije RBiH, u veličanstvenoj operaciji Domet 1, oslobodili su najviši vrh Vlašića, radio-relejno čvorište na Paljeniku, visoku 1.933 metra, 23.marta 1995.godine, za koju su generali evropskih armija govorili da je neosvojiva.

Bila je to jedna od najpoznatijih i najznačajnijih pobjeda Armije RBiH tokom agresije na našu državu, prenosi portal Bošnjaci.net.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x