Sjeverna Koreja ne želi proglasiti kraj rata sa Južnom Korejom – Ističu da je rano za takve odluke

Podijelite ovaj članak:

Poziv Južne Koreje da proglasi formalni kraj Korejskog rata preuranjen je jer nema jamstva da bi doveo do povlačenja “američke neprijateljske politike” prema Pjongjangu, kazao je u petak zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Thae Song, prenosi Reuters.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in ponovio je u utorak poziv na formalni prekid Korejskog rata u obraćanju u Generalnoj skupštini UN-a te je predložio da dvije Koreje sa SAD-om, ili sa SAD-om i Kinom, proglase takvu deklaraciju.

Dvije Koreje su i dalje tehnički u ratu nakon što je njihov sukob od 1950. do 1953. godine okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

“Ništa se neće promijeniti sve dok političke okolnosti oko Sj. Koreje ostanu nepromijenjene i dok se ne promijeni neprijateljska politika SAD-a, čak i ako prekid rata proglasimo stotinu puta”, kazao je iz sjevernije države Ri Thae za državni medij KCNA.

Dodaje kako bi Amerika trebala povući dvostruke standarde i neprijateljsku politiku te da je to glavni prioritet u stabilizaciji situacije na Korejskom poluotoku i osiguravanju mira na njemu. Također, američko naoružanje i trupe raspoređeni u Južnoj Koreji i njezinoj blizini te vojne vježbe u regiji „ukazuju na američku neprijateljsku politika prema (Sjevernoj Koreji) koja postaje iz dana u dan sve opakija.”, tvrdi sjevernokorejski zamjenik ministra, a prenosi AP. Sjeverna Koreja, također, opisuje ekonomske sankcije pod vodstvom SAD-a kao dokaz neprijateljstva.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x