Skandalozan prilog HRT-a o Anti Paveliću, ustaškom poglavniku

Podijelite ovaj članak:

HRT je kao i svakog dana, u 6:35 emitirao jednu od svojih najdugovječnijih emisija, TV kalendar u kojoj se prisjećaju bitnijih događaja koji su se zbili na današnji datum, piše Telegram.hr.

Tako je, uz ostalo, prikazan i prilog s nekoliko crtica iz povijesti Zaprešića. Prvo je krenula priča o tome kako su se mještani Zaprešića, tada sela važnog po tome što je kroz njega prolazila željeznička pruga koja je povezivala Zagreb i Ljubljanu, 1903. podigli pobunu i zapalili mađarsku zastavu koju je na njihovu željezničku stanicu postavila vlada ozloglašenog bana Khuena Hedervaryja.

Uslijedio je nastavak priče o sukobima s mađaronima, a na kraju je opisano obilježavanje 25. godišnjice tih događaja. Tada je spomen-ploču na pobunu iz 1903. trebao otkriti pučki tribun Stjepan Radić. Kako je on malo prije toga stradao u atentatu u beogradskoj narodnoj skupštini, ploču su otkrila dva druga političara, ispričano je u TV kalendaru.

A onda je uslijedila zbilja senzacionalna rečenica koja, citirmo, glasi ovako: “Na velikoj svečanosti u rujnu govorili su Radićev nasljednik na čelu HSS-a dr. Vlatko Maček, i vođa HSP-a dr. Ante Pavelić, tada u koaliciji protiv beogradskog nasilja”, mirno je pročitao spiker, pa nastavio opisivati što je tom prigodom rekao Maček.

Spomenuti dr. Ante Pavelić je onaj Pavelić, kasniji poglavnik Nezavisne Države Hrvatske, najkrvavijeg režima u povijesti Hrvatske, odgovoran za smrt stotina tisuća ljudi, za Jasenovac, Jadovno i bezbroj drugih stratišta. No, urednik jutrošnjeg TV kalendara, gospodin Leon Rizmaul, nije mislio kako je to potrebno spomenuti. Pavelića su, dakle, predstavili tek kao predsjednika jedne stranke koji se u koaliciji s drugom strankom bori protiv beogradskog nasilja, piše Telegram.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x