Skandalozno: Uposlenik Ministarstva pravde BiH uz fotografiju Ratka Mladića čestitao Novu “nezavisnu” godinu

Podijelite ovaj članak:

Nakon 10 do 15 minuta obrisao je poruku sa Facebooka, ali nije bio dovoljno brz – trag je ostao.

Maksim Maletić, uposlenik Ministarstva pravde BiH, na službi kao pripadnik Sudske policije BiH u Sudu BIH, objavio je skandaloznu novogodišnju čestitku na Facebooku. Uz fotografiju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića čestitao je “srećnu nezavisnu 2024. godinu”.

Iako je nakon samo 10 do 15 minuta obrisao ovu poruku u kojoj veliča ratnog zločinca Ratka Mladića i poziva na rušenje ustavnog poretka BiH i podsjelu naše zemlje, nije bio tako brz da potpuno “ukloni trag” svoje objave. Uspjeli smo doći do slike njegove užasavajuće poruke.

image

Ovakvi stavovi bi trebali biti nedopustivi u državnim institucijama, ali je očigledno da pojedinci i dalje glorifiku ratne zločince i ratne zločine.

Stoga smo pitali ministra pravde BiH Davora Bunozu da li će, kao nadležni ministar, reagovati na ovakvu oobjavu.

– Postupit ćemo u skladu sa zakonskim propisima, rekao je Bunoza za Oslobođenje.

image

S obzirom da je veličanje ratnih zločinaca kažnjivo prema Krivičnom zakonu BiH pitanje da li će reagovati Tužilaštvo BiH postavili smo i glavnom tužiocu Milanku Kajganiću. Ako i kada dobijemo njegov odgovor rado ćemo ga objaviti. Međutim, s obzirom da do sada nije podignuta nijedna optužnica zbog kršenja odredbi o zabrani veličanja ratnih zločina i zločinaca, koje je na kraju svog mandata nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, teško je očekivati da će i sada Kajganić “prstom mrdnuti” da bi se ovaj čin sudskog policajca sankcionisao.

(Oslobođenje)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x