Skulptura ‘Kentauromahia’ Alme Suljević – podsjetnik na opsadu Sarajeva

Podijelite ovaj članak:

Skulptura „Kentauromahia Re/Born“ umjetnice Alme Suljević obišla je Sarajevo, za njegov rođendan i još jednom podsjetila na period rata 1992/95.godine.

Kinetička skulptura Kentauromahia, nastala je za vrijeme najduže opsade Sarajeva, u periodu 1993/94, to je bio znak otpora i odgovora agresoru.

Sa ove prostorno-vremenske distance od 25 godina, Suljević kaže da na žalost, nisu epohalne vojne uspjehe napravili, „ali s drugog aspekta, sve su to bili civili koji su se branili, “nisu bili vojska, bili su neka vrsta naše policije koja je davala otpor okupiranog Sarajeva“.

“Međutim, jedna zbilja meni važna, meni kao umjetnici, kao nerealizirane majke čije je dijete nerođeno je ubijeno, ali nije samo moje ubijeno – ja pitam akademsku zajednicu, teologe, psihologe, zar samo 1.601 dijete je ubijeno i je li je iko izbrojao svu onu djecu iz silovanih djevojčica, vađenu u devetom mjesecu. Koliko je to hiljada djece poginule u Sarajevu” – kaže umjetnica.

Van svake razumne sumnje, dodaje, čovjek gubi razum, jer postoje stvari koje su neiskazive ljudskim govorom.

“Moja skulptura ‘Kentauromahia’ je spomenik civilnom otporu grada. Jer ako se nešto epohalno dogodilo, onda nešto što je epskog nivoa smo mi sa kanisterima vode. I moramo nešto mijenjati, a sada to mogu slobodno da kažem – u svijesti bosanske nacije. Mi imamo bosansku naciju i moja „Kentauromahia“ je bosanski duh” – kaže Suljević.

Podsjeća da je akademik Tvrtko Kulenović kazao da je „vrhunac stvaralaštva okupiranog Sarajeva skulptura „Kentauromahia'“.

Građani Sarajeva, brojni turisti su s velikim interesovanjem pratili skulpturu koja je instalirana na tramvaju, kojeg su radnici preduzeća Gras za ovu priliku prilagodili.

Kao umjetničko djelo predstavljena je i 4. augusta 1994. godine u prostoru KJKP GRAS.

Alma Suljević je savremena bosanskohercegovačka umjetnica. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu -Odsjek kiparstvo i postdiplomski studij savremene filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Od 1997. godine radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x