Slave dva Božića kako ne bi došlo do podjela unutar zajednice

Podijelite ovaj članak:

Narod koji slavi dva Božića

Jedina zajednica na svijetu koja slavi dva Božića su Amiši.

Zašto Amiši slave dva Božića? Prvobitno su Amiši slavili Božić po Julijanskom kalendaru. Danas to zovu ‘stari Božić’.

Ali kasnije su neke zajednice htjele slaviti 25. prosinca dakle po Gregorijanskom kalendaru. Nisu htjeli podijeliti zajednicu pa su odlučili slaviti dva Božića.

Danas većinske zajednice slave oba Božića, ali ima i onih koje slave samo po julijanskom ili samo po gregorijanskom kalendaru.

Kako Amiši slave Božić?

Obitelj je na prvom mjestu u kulturi Amiša. Vjeruju kako je druženje s obitelji važno za duhovni rast i obnovu, pa je Božić posvećen jačanju obiteljskih veza i tradicija.

Ovo često uključuje okupljanje za ručak ili angažiranje u aktivnostima poput pjevanja božićnih pjesama. Uživanje je slušati njihove prelijepe glasove.

Amiši prakticiraju davanje poklona samo djeci u vrijeme Božića. Pokloni su obično praktični, oni simboliziraju ljubav i poštovanje jednih prema drugima.

Amiški pokloni za Božić su obično ručno izrađeni i često ih pravi onaj koji i daje poklon. Ovo je odličan način pokazivanja ljubavi prema onima u zajednici, također i vježbate vještine kao što su obrada drveta, pečenje, kuhanje ili šivanje.

Amiška djeca često dobivaju amiške lutke bez lica koje je napravila njihova mama u znak ljubavi.

Lutke su napravljene bez lica s razlogom. Uči djecu da su svi ljudi jednaki i važni bez obzira na njiho vanjski izgled.

Mnoge obitelji će pripremiti poseban obrok, koji se često sastoji od tradicionalnih jela poput svinjetine, pire krumpira, raznih pita i slatkog. Ovo je također prilika da se šira obitelj okupi i uživa u druženju.

Večere su često ogromne, sa desetinama obitelji koje se okupe kako bi proslavile rođenje Krista. Hrana se servira u obiteljskom stilu, a amiška jela su poznata po svom ukusu i svježini. Oni vole domaći kruh, pite i kolače. Mnoge obitelji provode vrijeme pekući slatko poput kolačića i slatkiša tijekom Božića.

Ovo je odličan način da uđete u duh blagdana, a također je i prilika da se obitelj okupi. Tokom obroka razgovara se često na čemu su zahvalni.

Ovo je izvrstan način da započnete razgovore, izgradite odnose i što je najvažnije, da prenosite vrijednosti Amiša sa generacije na generaciju.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x