Slovenija kažnjava roditelje influencere zbog korištenja djece za promociju proizvoda

Podijelite ovaj članak:

Inspektorat za rad Republike Slovenije po prvi put je kaznio roditelje influensere zbog “ilegalnog dječijeg rada” sa 1500 eura.

Kažnjeni  influenser je uložio žalbu na koju sud treba da odgovori.

U Sloveniji je zabranjen rad djece mlađe od 15 godina, ali postoje izuzeci. „Dijete mlađe od 15 godina može izuzetno, uz naknadu, učestvovati u snimanju, pripremi i izvođenju umjetničkih, scenskih i drugih djela iz oblasti kulturno-umjetničke, sportske i reklamne djelatnosti“, navodi se u Zakonu o radnim odnosima.

Radno vrijeme djece je posebno ograničeno

Kako piše portal 24ur, u Sloveniji je radno vrijeme djece mlađe od 15 godina takođe posebno ograničeno. Radno vreme djece koja obavljaju lake poslove za vrijeme školskog raspusta ne smije da traje duže od sedam sati dnevno i 35 sati nedjeljno. Rad djeteta koji se obavlja u toku školske godine van vremena određenog za nastavu ne može trajati duže od dva časa dnevno i najviše 12 časova nedjeljno.

U svakom slučaju, djeci je zabranjeno obavljanje noćnog rada od osam sati uveče do šest sati ujutru, a mora im se obezbijediti i dnevni odmor od najmanje 14 uzastopnih sati u svakom periodu od 24 sata.

Djetinjarije.com

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x