Slovenija šalje prvi nanosatelit u orbitu

Podijelite ovaj članak:

Univerzitet u Mariboru i kompanija SAB-LS potpisali su ugovor o lansiranju prvog slovenskog nanosatelita u orbitu.

 

Univerzitet u Mariboru i kompanija SAB-LS potpisali su u Mariboru ugovor o lansiranju prvog slovenskog nanosatelita u orbitu.

Nanosatelit TRISAT će poletjeti u svemir na lakoj evropskoj raketi Vega, koja će biti lansirana iz Francuske Gvajane u augustu, prenosi agencija STA.

TRISAT je razvijen na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Mariboru, u saradnji sa slovenskom kompanijom Skylabs, prenosi Tanjug.

Prema riječima rektora Univerziteta u Mariboru Zdravka Kačiča, lansiranje nanosatelita bit će važan korak u internacionalizaciji slovenske svemirske industrije i priznanje za njenu tehnologiju.

“To je dokaz da se studentsko istraživanje može razviti u važan projekat za slovensku industriju i životnu sredinu”, rekao je on.

Težak samo 4,4 kilograma

Nanosatelit TRISAT ima težinu od samo 4,4 kilograma.

On će snimati Zemlju na osnovu multispektralnog zahvatanja slika i kratkovalnom infracrvenom spektru, a trebao bi biti u upotrebi najmanje dvije godine.

Raketa Vega će ponijeti gotovo 50 satelita, uključujući i drugi slovenski satelit, koji je veći od TRISAT-a.

Riječ je o mikrosatelitu Nemo HD, koji su razvili slovenski inženjeri.

Slovenija je postala pridruženi član Evropske svemirske agencije – ESA krajem 2016. godine, a konkurira i za stalno članstvo.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x