Slovenski vrh o aferi SOA: Radnje Hrvatske nisu EU vrijednost

Podijelite ovaj članak:

Slovensko vijeće za nacionalnu sigurnost održalo je sjednicu zbog špijunske afere u kojoj je sudjelovala hrvatska SOA.
Prisustvovali su joj i ministar financija Andrej Bertoncelj, ministrica infrastrukture Alenka Bratušek, predsjednica Republike Borut Pahor, ravnatelj Save Rajko Kozmelj i predstavnik najveće oporbene stranke SDS-a.

Vijeće je usvojilo sljedeće zaključke:

– SNAV je primio na znanje izvješće nadležnih tijela i agencija o najnovijima informacijama,
– SNAV osuđuje svaki pokušaj utjecaja na slobodu slovenskih medija,
– SNAV očekuje da će se Hrvatska u budućnosti suzdržavati od radnji koje su u suprotnosti s vrijednostima EU-a, vladavinom prava i zaštitom ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Reakcije iz Hrvatske

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nije želio puno komentirati špijunsku aferu, prenose Vijesti.ba.

“Hrvatska vlada nema mogućnosti, ambicije niti je to naša politika utjecati na bilo kakve objave u slovenskim medijima”, rekao je Plenković kratko.

I predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović se oglasila kazavši da nikada ne bi ni tražila da se neka tema povuče iz slovenskih medija, ni izravno, ni preko posrednika. O pisanju slovenskih medija doznala je upravo iz samih medija.

Činjenica jest kako je Slovenija prekršila arbitražni sporazum i time međunarodno pravo, a što je rezultiralo propašću arbitraže. Riječ je o pravosudnom skandalu, a ne o obavještajnoj problematici, te odbacujemo ovaj pokušaj zamjene teza”, priopćeno je iz njezinog Ureda.

Riječ stručnjaka

Komentirajući tako zadnji slučaj špijunske afere u kojoj se tvrdi da je Hrvatska prisluškivala slovenske dužnosnike tijekom arbitražnog procesa o granici kako bi ga kompromitirala jer je arbitražni sporazum unaprijed prihvatila “s figom u džepu”, profesor Branko Lobnikar s mariborskog Fakulteta za kriminalistiku i sigurnost kazao je za Slovensku agenciju STA da je riječ je o aktivnostima kojima strane države nevojnim sredstvima i metodama pokušavaju steći utjecaj.

“Živimo u situaciji gdje različite države intenzivno provode aktivnosti koje možemo svrstati u sklop posrednog nastupanja i to takvog kakvim pokušavaju utjecati na naše javno mnijenje i tako steći neke strateške prednosti”, kazao je Lobnikar.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x