Smanjen broj poginulih na cestama u FBiH, povećan u RS-u

Podijelite ovaj članak:

U saobraćajnim nezgodama u Bosni i Hercegovini prošle godine život je izgubilo 277 osoba, dok je 10.403 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede

Sektor za informisanje i dokumentaciju Bosanskohercegovačkog auto – moto kluba (SID BIHAMK) sistematski prikuplja dostupne podatake iz oblasti saobraćaja, koristeći pri tome sve relevantne izvore sa ciljem pravovremenog i detaljnog informisanja javnosti.

Podaci o saobraćajnim nezgodama, uzrocima i posljedicama koje su objavi u izvještaju koji je pred vama prikupljeni su od nadležnih MUP-ova (FUP, kantonalni MUP-ovi, MUP RS i MUP Brčko Distrikta) i ostalih institucija iz oblasti cestovne sigurnosti (Agencija za bezbjednost saobraćaja RS).

U skladu sa prikupljenim statističkim podacima od nadležnih institucija na bosanskohercegovačkim putevima u protekloj 2018. godini dogodilo se ukupno 36.672 saobraćajnih nezgoda od kojih je zabilježeno 7.494 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim osobama, te 29.178 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom.

U saobraćajnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život je izgubilo 277 osoba, dok je 10.403 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede.

U tabeli 1. dat je detaljan prikaz ukupnog broja saobraćajnih nezgoda u BiH i Distriktu Brčko za period 2014.-2018.godina.

Tokom protekle 2018. godine registrovano je 956 nezgoda manje u odnosu na 2017. godinu, što izraženo u postotcima prikazuje smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda za 2,54 posto. Broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim/povrijeđenim osobama je povećan i to za 359 saobraćajnih nezgoda ili 5,03 posto.

Kada su u pitanju saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom u protekloj godini registrovano je 1.315 nezgoda manje u odnosu na 2017.godinu, odnosno 4,31 posto, što je djelimično posljedica i sve češće upotrebe Evropskog obrasca za saobraćajne negode od strane vozača koji su učestvovali u saobraćajnoj nezgodi sa manjom materijalnom štetom.

Iz naprijed navedenih činjenica, zaključujemo da je trend smanjenja ukupnog broja saobraćajnih nezgoda iz 2017. godine nastavljen i tokom protekle godine. Prema navedenim podacima možemo zaključiti da se na području BiH dnevno tokom 2018. godine događalo u prosjeku nešto više od 100 saobraćajnih nezgoda, od toga više od 20 saobraćajnih nezgoda sa poginulim/povrijeđenim osobama.

U sljedećoj tabeli dat je detaljan prikaz saobraćajnih nezgoda po kantonima u Federaciji BiH.

Iz predhodne tabele možemo vidjeti da se najveći broj saobraćajnih nezgoda na području Federacije BiH u 2018. godini dogodio na području Kantona Sarajevo, sa procentualnim učešćem od oko 35,9 posto, zatim slijede Zeničko-dobojski kanton sa procentualnim učešćem od oko 16,3 posto, Tuzlanski kanton sa procentualnim učešćem od 12,15 posto, Srednjobosanski kanton sa procentualnim učešćem od 11,7 posto…

Ukoliko posmatramo kretanje broja saobraćajnih nezgoda pojedinačno po kantonima u Federaciji BiH, posebno zabrinjava stanje u Tuzlanskom kantonu gdje broj saobraćajnih nezgoda u posmatranom periodu konstantno raste, dok je u Zapadnohercegovačkom kantonu došlo do većeg povećanja ukupnog broja nezgoda tokom protekle godine, a u ostalim kantonima primjetno je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda.

MANJE NESREĆA, VIŠE TEŽE OZLIJEĐENIH

U protekloj 2018. godini, u saobraćajnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život je izgubilo 277 osoba, 1.653 osoba je teže povrijeđeno, dok je 8.750 osoba pretrpjelo lakše tjelesne ozljede.

Smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda u BiH u protekloj 2018. godini nažalost nije dovelo do smanjenja već, naprotiv, do povećanja broja teže povrijeđenih za 452 osobe, odnosno za 2,8 posto, kao i broja lakše povrijeđenih za 129 osoba, odnosno za 1,5 posto, dok se broj poginulih u saobraćajnim nezgodama na bosanskohercegovačkim cestama smanjio za 21 osobu, odnosno za 7,05 posto.

Detaljan prikaz broja saobraćajnih nezgoda sa posljedicama dat je u sljedećoj tabeli:

Na sljedećem dijagramu prikazano je kretanje ukupnog broja poginulih osoba u saobraćajnim nezgodama za period 2003-2018.godina:

Tokom protekle 2018. godine u saobraćajnim nezgodama u Federaciji BIH je poginulo 141 osoba, što je za 31 osobu manje, odnosno za 18,0 posto u odnosu na 2017. godinu i predstavlja 50,9 posto od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nezgodama u BiH.

U Distriktu Brčko tokom protekle godine poginulo je 6 osoba, dok se broj poginulih osoba u saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj povećao na 130 poginulih, što u odnosu na 2017.godinu predstavlja povećanje za 15 poginulih osoba, odnosno 13,04 posto, i predstavlja 36,9 posto od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nezgodama u BiH.

UZROCI

Veliki broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture većeg broja učesnika u saobraćaju.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nezgoda (oko 24,3 posto), slijede saobraćajne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne signalizacije, nepovoljne uslove na putu itd.

Među greškama vozača u gradskim uslovima saobraćaja treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti – odstojanju između vozila.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naselju (37,44 posto), a zatim na magistralnim putevima (29,9 posto), onda slijede lokalni (18,35 posto), pa regionalni putevi (9,88 posto).

SMRTNOST JE PREVELIKA

Sagledavajući naprijed navedeno s posebnim osvrtom na činjenice da iako je tokom protekle godine smanjen broj saobraćajnih nezgoda, kao i broj poginulih u nezgodama, ipak se može zaključiti da je stanje drumskog saobraćaja u našoj zemlji i dalje nezadovoljavajuće i da se nalazimo pri samom vrhu ljestvice po smrtnosti u saobraćaju. Tako je tokom protekle godine stopa smrtnosti u Bosni i Hercegovini iznosila 72 poginule osobe na milion stanovnika što je daleko od prosjeka u EU (49 poginulih/milion stanovnika).

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x