Španci su najzdraviji na svijetu, šta je sa Bosancima i Hercegovcima

Podijelite ovaj članak:

Za razliku od ove evropske južnjačke nacije, za Bosance i Hercegovce se i ne može reći da imaju zdrav život, ako je suditi na osnovu izvještaja ovog medija.

Na listi od 169 država svijeta, Bosna i Hercegovina je pozicionirana na 42. mjestu. Od zemalja u regionu, samo lošije su pozicionirane Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija.

Španija je uspjela sa trona skinuti drugu južnjačku državu Starog kontinenta – Italiju. Izvještaj se odnosi na 2019. godinu, a nazvan je Bloomberg Healthiest Country kojim je obuhvaćeno 169 država na osnovu nekoliko zdravstvenih indikatora.

Prije dvije godine kada je Bloomberg posljednji put radio istraživanje, Španija je bila na šestom mjestu.

Još četiri evropske nacije su među deset najzdravijih na svijetu – Island koji je na trećem, Švicarska koja je na petom, Švedska koja je na šestom i Norveška koja je na devetom mjestu.

Među azijskim nacijama su najzdraviji Japanci. Globalno, nalaze se na četvrtoj poziciji, smjenivši Singapur koji je sada osmi. Australija i Izrael su na sedmom odnosno desetom mjestu.

Indikatori na osnovu kojeg je Bloomberg vršio rangiranje država po ovom pitanju su očekivana dužina životnog ciklusa, kao i rizici od konzumacije duhana i pretilosti. Uzeti su u obzir i prirodni uslovi života, kao što je dostupnost čiste vode, te sanitarni uslovi života

Među Evropljanima najduže žive upravo Španci. Procjena je da će se u Španiji životni vijek produžiti, prateći trend Japana, Singapura i Švicarske, tvrde iz Instituta za istraživanje i procjenu zdravljanja koji djeluje pri Univerzitetu Vašington.

„Primarnu zdravstvenu zaštitu u Španiji omogućuju javne institucije, kao i porodični doktori medicine i drugo zdravstveno osoblje. Oni su ti koji liječe djecu, žene i ljude treće starosne dobi od različitih oboljenja“, pokazuje izvještaj Evropske opservatorije zdravstvenih sistema i politika za 2018. godinu. Ovaj izvještaj pokazuje da je u Španiji u padu i broj kardiovaskularnih oboljenja , te da se smanjio broj smrtnih slučajeva uslijed raka.

Zašto su Španci i Italijani najzdraviji u svijetu? Očekivano, istraživači razloge uočavaju u prehrani, između ostalog. Riječ je o „mediteranskoj dijeti koja podrazumijeva konzumaciju djevičanskog maslinovog ulja i orašastih plodova, što doprinosi nižem riziku kardiovaskularnih oboljenja“ – navedeno je u studiji Univerziteta Navarra Medical School.

Kada je u pitanju američki kontinent, najbolje je plasirana Kanada, dok su Sjedinjene Američke Države i Meksiko na 35. odnosno 53. poziciji. Očekuje se da će se u Sjedinjemi Američkim Dražvama smanjiti broj smrtnih slučajeva uzrokovanih konzumacijom narkotika i samoubistvima.

Možda je iznenađujuće da se Kuba nalazi pet mjesta iznad najmoćnije svjetske države. To je jedina država koju je Svjetska banka okarakterisala kao zemljom čiji stanovnici nemaju visoke doprinose, a koja je visoko rangirana na ovoj listi. Jedan od razloga zašto je to tako jeste prevencija i liječenje zdravstvenih poteškoća – tvrde iz Američke asocijacije za zdravstveno zakonodavstvo, a prenosi Bloomberg.

Druga ekonomija svijeta – Kina se pozicionirala na 52. mjesto jer je i u ovoj državi zabilježen trend produženja životne dobi.

Populaciju značajnog broja subsaharskih država i to njih 27 od 30 je Bloomberg uvrstio među najnezdravije nacije svijeta. Među najnezdravijim su i Haićani, Afganistanci i Jemenci. Najzdravija subsaharska nacija je Mauricijus koji se nalazi na 74. mjestu.

U evaluaciji najzdravijih odnosno najnezdravijih nacija svijeta, Bloomberg je koristio indikatore poput prirodnih i ekoloških uslova života. Na popis su usvrštene i države sa manje od 0.3 miliona stanovnika.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x