Spomenici posvećeni II svjetskom ratu turistička atrakcija Balkana

Podijelite ovaj članak:

Među rutama kulturološkog turizma na čijoj pripremi trenutno radi projekt Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) za razvoj i promociju turizma nalazi se i “Put balkanskih spomenika” koji obuhvata čuvene spomenike posvećene Drugom svjetskom ratu u regionu.

Voditeljica projektnog tima RCC-a Snježana Derviškadić navela je da su, prije nego što su prepoznati u regionu, futuristička umjetnost i dizajn spomenika posvećenih Drugom svjetskom ratu bili u žiži međunarodne pažnje u nekoliko publikacija, umjetničkih projekata i prestižnih izložbi uključujući i izložbu u Muzeju moderne umjetnosti (MOMA) u New Yorku.

“Interes međunarodnih umjetničkih krugova za te spomenike izazvao je interes medija koji se bave putovanjima i turizmom, a time i turističkog sektora. Interes za arhitekturu spomenika posvećenih Drugom svjetskom ratu postoji na međunarodnom i regionalnom planu, a mi ćemo raditi na tome da od tih izvanrednih građevina napravimo turističke atrakcije koje će dovesti više turista u region. Istorija zapadnog Balkana je raznolika i opsežna i želimo da je na najbolji način iskoristimo za dobrobit našeg regiona i njegov ekonomski razvoj”, rekla je Derviškadić.

Na spisku od oko četrdeset spomenika posvećenih Drugom svjetskom ratu koji predstavljaju glavne kandidate za uvrštavanje u Put balkanskih spomenika su i Mushqete i Pishkash iz Albanije; Tjentište i Kozara iz Bosne i Hercegovine; Spomenik rudarima i Velanija sa Kosova; Barutana i Jasikovac iz Crne Gore; Makedonium i Prilep iz Sjeverne Makedonije; te Bubanj i Kosmaj iz Srbije.

Projekt Vijeća za regionalnu saradnju za razvoj i promociju turizma radi na pripremi i međunarodnoj promociji zajedničke regionalne turističke ponude, povećanju broja turista i prihoda, kao i broja zaposlenih u tom sektoru, saopćeno je iz RCC-a.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x