Srbija: Uvodi se sistem narukvica za žrtve i počinioce porodičnog nasilja

Podijelite ovaj članak:

U Srbiji će biti uveden sistem narukvica za žrtve i počinioce porodičnog nasilja, najavljeno je danas na predstavljanju projekta „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji“, a saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Državni sekretar MUP-a Biljana Popović Ivković kazala je da će narukvice će biti povezane sa policijskim upravama, kako bi žrtve mogle brzo da signaliziraju da se nalaze u opasnosti, a policija odmah da reaguje, prenijela je agencija Beta.

Ona je rekla da je prošle godine policija izrekla više od 27.000 hitnih mjera, od čega više od 8.000 privremenog udaljenja počinilaca iz stana i skoro 19.000 mjera privremene zabrane nasilniku da kontaktira i priđe žrtvi.

Prošle godine ubijene četiri žene

„U 2019. godini ubijene su četiri žene, dok smo tokom prošle godine imali 33 žrtve ženskog pola”, rekla je Popović Ivković.

Prema njenim riječima, smanjen je broj ubijenih žrtava u porodičnom nasilju, a uhapšeno je 407 osoba zbog tog krivičnog djela.

“Svesni smo da je u pitanju društveni problem na koji je potreban i snažan odgovor države i društva. Stoga ćemo odgovorno i hitno postupati po svakoj prijavi nasilja, a nastavićemo da sa posebnim senzibilitetom radimo na prevenciji nasilja nad ženama“, rekla je Popović Ivković.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x