Sretno, mladi Zmajevi: Upoznajte nade naše domovine na EYOF-u

Podijelite ovaj članak:

U prostorijama Olimpijskog komiteta u Sarajevu održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni članovi bosanskohercegovačkog tima na predstojećem EYOF-u 2019. koji će biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Bosnu i Hercegovinu na EYOF-u predstavljat će 29 sportista i trenera iz sljedećih sportskih disciplina: alpsko skijanje, ski trčanje, biatlon, snowboard i brzo klizanje. Zastavu na otvaranju igara nosit će Esma Alić (alpsko skijanje), a olimpijski plamen upalit će Larisa Cerić. 

“Želimo danas predstaviti tim i poželjeti našim sportistima sreću na predstojećem EYOF-u. Želim predstaviti i crteže koje su napravili naši mladi umjetnici na temu ‘kako vidim svoj olimpijski grad’. Dakle EYOF nije samo sportska manifestacija, on u sebi ima i umjetniču i brojne druge odlike. Nema puno gradova koji su olimpijski, a još manje je onih u kojima se dva puta pali olimpijski plamen. Sarajevo i Istočno Sarajevo opet imaju priliku da ovdje upale olimpijski plamen. Želimo predstaviti vrijednosti Bosne i Hercegovine, poštovanje, fair play, ljubav, poštenje, suživot, uvažavanje…

Želimo pokazati mladima viziju i budućnost. Ovaj put nam dolazi mladost Europe, a dočekuje je naša mladost. Učinimo sve da mladost ostane u BiH i da se ovdje predstave na najbolji način, baš kao što ćemo danas predstaviti naše olimpijce i njihove trenere”, rekao je predsjednik OK BiH – Izet Rađo.

Selma Avdić i Isidora Miliša su pobjednice u umjetničkom dijelu EYOF-a, one su naslikale radove koji reflektuju olimpijski duh Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

U alpskom skijanju nastupit će Nina Petrović (2001), Esma Alić (2002), Aiša Kantardžić (2002), Ajlin Zuhrić (2002), Harun Kunovac (2001), Salih Hasanbegović (2002), Kemal Karić (2002) i Strahinja Arnaut (2002).

U skijaškom trčanju i biatlonu nastupit će Marija Jokić (2002), Anđela Samardžija (2002), Andrija Jugović (2001), Luka Vrećo (2001), Aleksa Vuković (2002), Predrag Pantić (2002), Uroš Lalović (2002), Davor Škipina (2002). U skijaškom trčanju imamo dva predstavnika Nikola Gavrilović (2002) i Đorđe Santrač (2002).

U brzom klizanju predstavljat će nas Sumeja Zaimović, a u snowboardu Selina Memić i Asja Klačar.

“Predstavljat ću BiH u disciplinama slalom, veleslalom i paralelni veleslalom. Ne mogu očekivati sada neki veliki rezultat s obzirom na to da dolazi veliki broj vrhunskih sportaša, ali svakako se nadam da ćemo iskoristiti prednost domaćeg terena i ostvariti što bolji rezultat”, rekao je Harun Kunovac, a njegov trener je potvrdio da se od naših sportista ne mogu očekivati veliki rezultati, ali svakako će ostaviti posljednji atom snage za dobar rezultat.

“Ja ću BiH predstavljati u skijaškom trčanju. Nadamo se što boljem rezultatu, ali svakako da nas očekuje velika konkurencija i teški ispiti. Spremali smo se dobro i nadamo se dobrom rezultatu”, rekao je naš nordijac Đorđe Santrač.

“Poželio bih dobrodošlicu gostima i da se ugodno osjećaju u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Mi smo imali određeni broj priprema, trenutno se pripremamo na Igmanu. Očekujemo solidne rezultate i mislim da će biti dobri FIS bodovi što je i neki naš cilj i plan da obezbjedimo normu za naredna takmičenja”, rekao je Goran Santrač, trener nordijske ekipe.

“Moja očekivanja od samog EYOF-a su da imamo dobro druženje. Apsurd je očekivati neku medalju, jer naša fizička priprema nije dorasla drugim takmičenjima”, rekao je Aleksa Vuković.

Njegov trener se složi s njim i istaknuo da je iluzorno očekivati rezultate pord Rusa, Norvežana i drugih takmičara iz dominantnih biatlonskih nacija.

“Trenirali smo u našem snowparku na Bjelašnici, ali to svakako nije ni približno onome što imaju naši protivnici. Očekivanja nisu prevelika, ali svakako ćemo dati sve od sebe da ostvarimo dobar rezultat”, rekla je naša snowborderka – Asja Klačar.

Trener naših snowborderki poručio je da je Sarajevo spremno za EYOF, kao i njegove takmičarke, te da će ostvariti najbolji mogući rezultat.

“Tokom ljeta imala sam kondicione pripreme, a na ledu sam provela samo mjesec dana s obzirom na to da samo led dobili tek u januaru. Ne možemo očekivati veliki rezultat, ali svakako ćemo dati sve od sebe da u što boljem svjetlu predstavimo svoju domovinu”, rekla je Sumeja Zaimović, naša brzoklizačica.

Njen trener je potvrdio da pripreme za jedan EYOF traju dvije godine, a da se Sumeja spremala na ledu svega mjesec dana i da je za bolje rezultate u zimskim sportovima potrebna i bolja infrastruktura. 

Radiosarajevo

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x