Šri Lanka: U većini eksplozija najvjerovatnije riječ o samoubilačkim napadima

Podijelite ovaj članak:

U većini od osam eksplozija koje su danas odjeknule u glavnom gradu Šri Lanke i okolnim oblastima, najvjerovatnije je riječ o samoubilačkim napadima, izjavio je ministar odbrane te zemlje Ruvan Vijevardena.

Policija Šri Lanke je saopštila da je u današnjim eksplozijama poginulo 207 osoba i da je ranjeno 450.

Vijevardena, koji je eksplozije opisao kao teroristički napad vjerskih ekstremista, rekao je novinarima da je uhapšeno sedam osumnjičenih.

Šest gotovo istovremenih eksplozija odjeknulo je jutros u tri crkve u kojima su kršćanski vjernici slavili Uskrs i u tri luksuzna hotela u kojima ima puno stranih turista. Nekoliko sati kasnije u eksploziji u motelu poginule su najmanje dvije osobe.

Poslije osme eksplozije u blizini nadvožnjaka u predgrađu Kolomba, policija je saopštila da su tri njena pripadnika poginula kada su na osnovu dojave otišli da ispitaju osumnjičene. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade.

Ministarstvo spoljnih poslova Šri Lanke saopštilo je da su među 11 stranih državljana poginulih u eksplozijama po tri državljanina Indije i Velike Britanije, dva Turske, jedan Portugalac, kao i dvije osobe sa dvojnim, američkim i britanskim državljanstvom.

Devet stranih državljana vodi se kao nestalo, navelo je ministarstvo. Holandske vlasti su saopštile da je jedan državljanin te zemlje poginuo u napadima, a kineski državni medij javio je da je među stradalima i jedan Kinez.

Ministarstvo odbrane je uvelo policijski sat od 18.00 do 6.00 ujutro po lokalnom vremenu. Današnji napadi u Šri Lanki predstavljaju najteže incidente od okončanja građanskog rata, vođenog od 1983. do 2009. između pobunjenika tamilskih tigrova, iz manjinske hinduističke zajednice Tamila i većinskih Sinhaleza, koji su budisti.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x