Ovo su najbolji (ne)prijatelji!

Podijelite ovaj članak:

– Otac srpske nacije Dobrica Ćosić je napisao u knjizi Deobe, laž je srpski državni interes: „Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“

Sve ovo je dugo u nacionalnom programu Srba, ali se u trenutnom pokušaju podjele BiH u Udruženom zločinačkom poduhvatu sa Hrvatskom politikom vidi da ni Hrvatima laž nije neka nepoznanica.

Laž bi trebalo da prikrije istinu, pa ljudi kad lažu nađu neke situacije za koje misle da niko ne zna osim njih, izokrenu ih u svoju korist i tako proturaju dalje.

Ali, ovi danas lažu čitav svijet, što se kod nas kaže – u oči!

Sav svijet vidi da su se srpski političari iz manjeg BH (č)etniteta povukli iz institucija države i blokiraju njezino normalno funkcioniranje. Malo od njih su pametniji političari iz UZP, koje predvodi Čović u FBiH, oni blokiraju veći entitet bez povlačenja iz institucija.

Međutim, izjave i jednih i drugih su pune priče o tome kako se samo pregovorima može izaći iz krize. Pa gdje će se pregovarati, ako neće u skupštinskim klupama?

Dakle, lažu cijeli dunjaluk – u oči, da im je do pregovora i da traže riješenja, a ustvari misle da su do riješenja došli s blokadama i da će svijet jednog dana vidjeti da “nema riješenja”, nego da oni svoj ratni plijen podijele među sobom, a Bošnjaci i Ostali će biti kolateralna šteta.

Ne uzimaju u obzir da čovjek pritisnut uza zid nema dalje kud i da ga mođeš samo ubiti. Bosanski čovjek je dotjeran do zida, ali nije goloruk i spreman na klanje, kao nedavno, pa im to malo brka račune i dogovre, ali po milioniti put ponavljaju riječ – dogovor, u nadi da će postati istina to da je njima do dogovra.

Možda i jeste, ali kod njih dogovor podrazumjeva ultimativan pristanak na nešto što nema nigdje u civiliziranom društvu.

Bio bi dugačak spisak laži, koje srpskohrvatski političari proturaju svakodnevno decenijama, kako bi konačno razdijelili Bosnu i Hercegovinu, ali nabrojat ćemo samo nekoliko najvažnijih.

“Konstitutivni narodi” (toga u Ustavu nema), “garanti Dejtonskog sporazuma” (kako će neko ko je presuđen za UZP protiv te države biti garant mirovnog sporazuma), “bošnjaki, srpski i hrvatski, član Predsjedništva BiH” (to je takođe antiustavno tituliranje, dvojica se biraju iz FBiH, iz reda Bošnjaka i Hrvata, a jedan iz tzv r.s. i postaju članovi Predsjedništva svih građana BiH).

Pa koja bi budala zamislila Predsjedništvo tako da u njemu sjede, Bošnjak, Srbin i Hrvat i da im je osnovna zadaća da svaki radi za svoj narod, ali obavezno da pokušava uništiti druga dva?
Za što se kaže da je Predsjedništvo kolektivni šef države, a ne da su članovi Predsjedništva šefovi Bošnjaka, Srba i Hrvata?!

Čovjek ne zna koliko je jak, dok mu – biti jak, ne bude jedian opcija. Građanima Bosne i Hercegovine je upravo to jedina opcija i ovaj put im nikakve laži neće proći!

Muhamed Mahmutović

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x