Šta je ljubav?

Šta je ljubav?

Ljubav nije jedna, ima ih mnogo! Svaka od njih ima poseban utjecaj na čovjekovu dušu, srce i njegov razum. Glavni zadatak ljubavi je da voli, ali ona zna i da boli, trpi, pati. Ljubav nekad mora biti strpljiva, jaka, plačna, šutljiva, usamljena…

Čudna je ljubav!

Hatidža, r.a., i njen suprug Muhammed, a.s., osjetili su potpunu i apsolutnu ljubav! Živjeli su je punih 25 godina! Znate li šta je su oni jedno drugom bili? Samo Ljubav! Poslanik, a.s., za svoju Hatidzu je rekao:”Ona je moja ljubav i moj život!” I kad je umrla, nastavio ju je voljeti svim srcem i nikad nije prestao! Sve ga je podsjećalo na Hatidzu: komšinice njihove, rodice, siromasi koji su im dolazili, poznanici, stvari, nakit, glasovi, primjeri ljubavi drugih bracnih parova. Zbog nje se ljutio, zbog nje se prepirao, zbog nje se smijao.

Hatidzu je spustio u kabur ali je njihova ljubav ostala u njegovom srcu.

Asija, r.a., i njen muž, egipatski faraon. Bože moj, njena ljubav nije bila kao Hatidzina. Ni blizu! Njena ljubav je čekala, patila, šutjela. Muž koji je bio nasilnik, ubica, bogohulnik, i kao takav, nije joj mogao pružiti ljubav koja je trebala njenom vjerničkom srcu. Zato je bila usamljena, svoju vjeru u Allaha je krila i tajila. To je bila njena jedina i najveca ljubav, ona joj je davala snagu. Ali ce Asija osjetiti pravu ljubav kao i Hatidza, tek u Dzennetu!

Merjem, r.a., opet bijaše sama. Nije imala dobrog niti lošeg muža. Ali je bila toliko ispunjena čistoćom, da je njena čista duša bila ljubav koja ju je održavala na životu. Međutim, Allah nije dozvolio da bude sama, usamljena. Podari joj Isaā, a.s., sina, čistog, plemenitog, poslanikom ga učini. Svoju ljubav trošila je u podizanju i odgoju sina. Ima li jače ljubavi od ljubavi između majke i djeteta? Merjem čista je pokazala da nema. Ali opet, kao ni Asija, nije osjetila muževu ljubav! Merjem kao i Asija, čekat će svoj trenutak u Kući vječnosti! Tada će vječno biti voljene, kao i svi oni parovi koji nisu osjetili pravu i iskrenu ljubav na ovom svijetu.

prof. Saudin Cokoja

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x