Šta je to legionela, bakterija od koje su preminule tri osobe u Zagrebu

Podijelite ovaj članak:

Pet pacijenata na zagrebačkom Rebru zarazilo se legionelom, a troje ih je preminulo. Ranije je objavljeno da su zaraženi pacijenti već bili teško bolesni tako da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje. 

Legionella bakterija je vrsta gram-negativnih štapićastih bakterija koja se prirodno nalazi u vodenim sredinama, kao što su rijeke, jezera i topli izvori. Najpoznatija među njima je Legionella pneumophila, koja je glavni uzročnik legionarske bolesti, ozbiljne forme upale pluća. Ova bakterija predstavlja značajan javnozdravstveni problem, posebno u umjetnim vodenim sistemima poput klimatizacijskih uređaja, vodovodnih cijevi i industrijskih sistema za hlađenje.

Bolesti Uzrokovane Legionelom

Legionarska Bolest

Legionarska bolest je teška upala pluća koja može biti smrtonosna ako se ne liječi na vrijeme. Simptomi uključuju visoku temperaturu, kašalj, otežano disanje, bolove u mišićima, glavobolju i opću slabost. Osobe najugroženije ovom bolešću su stariji ljudi, pušači, osobe s oslabljenim imunološkim sistemom i hronični bolesnici. Bakterija se prenosi inhalacijom aerosola kontaminiranih Legionella bakterijama, što se često dešava u klimatizacijskim sistemima, tuševima i fontanama.

Pontijačka Groznica

Pontijačka groznica je blaži oblik bolesti uzrokovane Legionella bakterijama, sličan gripi. Simptomi uključuju groznicu, glavobolju i bolove u mišićima. Bolest obično prolazi sama od sebe bez potrebe za antibioticima, a zaražene osobe se oporavljaju u roku od nekoliko dana.

Prevencija i Kontrola

Efektivna prevencija i kontrola Legionella bakterija u vodenim sistemima su ključni za smanjenje rizika od infekcija. Slijede ključne mjere prevencije:

  1. Redovno Održavanje i Dezinfekcija: Vodeni sistemi, uključujući klimatizacijske uređaje, vodovodne sisteme i industrijske sisteme za hlađenje, trebaju se redovno održavati i dezinficirati kako bi se spriječio rast Legionella bakterija.
  2. Monitorisanje Kvaliteta Vode: Redovno testiranje vode na prisustvo Legionella bakterija je neophodno, posebno u bolnicama, hotelima i drugim javnim objektima. Ovo omogućava rano otkrivanje i brzo reagovanje na prisustvo bakterija.
  3. Obrazovanje i Informisanje: Podizanje svijesti o rizicima i mjerama prevencije među osobljem koje radi s vodovodnim i klimatizacijskim sistemima je ključno za sprečavanje infekcija.

Liječenje

Legionarska bolest se obično liječi antibioticima kao što su azitromicin, levofloksacin ili doksiciklin. Rano prepoznavanje simptoma i brzo započinjanje liječenja su ključni za uspješno liječenje i smanjenje rizika od komplikacija.

Legionella bakterija je ozbiljna prijetnja javnom zdravlju kada se ne kontrolira pravilno. Efektivna prevencija i kontrola u vodenim sistemima, zajedno s brzim i odgovarajućim liječenjem, mogu značajno smanjiti rizik od infekcije. Informisanost i edukacija igraju ključnu ulogu u smanjenju incidencije bolesti uzrokovanih ovom bakterijom.

(Senzor.ba)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x