Šta mislite je li bolje biti obrazovan ili lopov?

Podijelite ovaj članak:

Tokom pljačke u Americi, pljačkaš banke je viknuo svima u banci: “Ne mičite se. Novac pripada državi. Vaš život pripada vama.”

Svi u banci mirno su legli. Ovo se zove “Koncept koji mijenja um”. Promjena konvencionalnog načina razmišljanja.

Kada je jedna gospođa provokativno legla na sto, pljačkaš joj je viknuo: “Molim vas, budite civilizovani! Ovo je pljačka, a ne silovanje!” Ovo se zove “Biti profesionalac”. Fokusirajte se samo na ono za šta ste obučeni!

Kada su se pljačkaši vratili kući, mlađi pljačkaš (fakultetski obrazovan) rekao je starijem pljačkašu (koji je završio osnovnu školu): “Veliki brate, hajde da izbrojimo koliko smo dobili.” Stariji razbojnik je rekao: “Baš si glup. Toliko je novca da će nam trebati dugo da prebrojimo. Večeras će nam TV vijesti reći koliko smo opljačkali iz banke!” To se zove “Iskustvo”. Danas je iskustvo važnije od kvalifikacija na papiru!

Nakon što su pljačkaši otišli, direktor banke je rekao supervizoru da brzo pozove policiju. Ali supervizor mu je rekao: “Čekaj! Hajde da izvadimo 10 miliona dolara iz banke za sebe i dodamo ih na 70 miliona dolara koje smo prethodno pronevjerili iz banke”. To se zove “Plivaj uz vodu”. Pretvaranje nepovoljne situacije u svoju korist!

Nadzornik je rekao: “Bilo bi dobro kada bi pljačka bila svaki mjesec.”

Sljedećeg dana TV vijesti su objavile da je iz banke uzeto 100 miliona dolara. Pljačkaši su brojali i brojali i brojali, ali su mogli da izbroje samo 20 miliona dolara.

Jako su se razljutili: “Riskirali smo svoje živote i uzeli samo 20 miliona dolara. Menadžer banke jednim pokretom je uzeo 80 miliona dolara. Izgleda da je bolje biti obrazovan nego biti lopov!” To se zove “Znanje vrijedi koliko i zlato!”

Direktor banke bio je sretan jer su njegovi gubici na tržištu sada pokriveni ovom pljačkom. To se zove “Iskoristiti priliku”. Usudili su se riskirati! 

Izvor, Alena Kambura, Facebook

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x