Šta radi sada kada je na vlasti: Damir Nikšić je nekada bio glavni zagovornik protesta “protiv zagađenja zraka”

Podijelite ovaj članak:

I jutros je indeks kvalitete zraka u Sarajevu, prema podacima servisa IQAir, dostigao 212, što ga pozicionira na treće mjesto svjetske liste najzagađenijih gradova. Koncentracija PM2,5 u Sarajevu jutros u šest sati bila je 31,4 puta veća od vrijednosti koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Međutim, Damira Nikšića, kao kadra vladajuće Naše stranke na svim nivoima, nema da pozove na proteste, nema da iznese koju konkretnu kritiku na račun stranačkih i/ili koalicionih kolega što ne rješavaju ovaj problem.

Damir Nikšić danas je zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kao kadar Naše stranke. Međutim, nekada je bio “nezavisni”, galamdžija i bundžija koji se borio za pravdu u BiH, za pravdu u svijetu, buntovnik koji je za tu titulu uvijek imao razlog u svojim kratkim klipovima koje je objavljivao na društvenim mrežama, a u jednom trenutku bio je čak i eko aktivist.

Tako je Damir Nikšić ne tako davne zime 2020. godine, kao nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, pozivao stanovnike glavnog grada da se odazovu na “demonstracije protiv alarmantno zagađenog zraka”, koji ih, kako je tada govorio, truje sedmicama, bez naznaka da će se bilo šta uskoro promijeniti.

“Nadam se velikom odzivu za demonstracije protiv aerozagađenja u ponedjeljak od 12 do 13 sati, u parku ispred ulaza u zgradu Kantona. Nadam se da će gnjev osviještenih sugrađana nadglasati gnjev onih drugih, koji se obično glasno bune i protestuju zbog mjera protiv zagađenja (kao što su djelomična, povremena ili potpuna obustava saobraćaja u gradu, par-nepar, obustava nastave, strogo kažnjavanje korisnika i trgovaca lošeg uglja i vlažnog drveta, subvencije Vlade KS za gas, itd.). No važan je i konstantan i efikasan rad kantonalne inspekcije (SBB) kojoj građani moraju pripomoći prijavama zagađivača. Nije baš da reklamiraju telefonski broj, zar ne”, govorio je tada Nikšić uz napomenu da bi “dobro došlo i malo solidarnosti Sarajlija s drugim zagađenim gradovima koji lokalno  ‘vode’ u zagađenju, ali nisu na globalnoj top listi glavnih gradova svijeta”.

U slučaju da Sarajlijama nije stalo do toga koliko je zagađenje npr. u Banjoj Luci ili drugim gradovima ostatka zemlje kojoj je Sarajevo glavni grad, dodao je on, možda bi bio red barem sjetiti se u ponedjeljak i nekih zagađenih gradova FBiH, kojoj je Sarajevo također glavni grad.

“Nije loše za početak misliti lokalno, ali bi možda više efekta imalo djelovati nešto ‘globalnije’ i pozvati ekološki osviještene građane Lukavca, Tuzle, Zenice i drugih zagađenih gradova FBiH, skupiti se pred Federalnom vladom i pitati ih šta je resorna ministrica uradila po pitanju zagađenja u prošlom i sadašnjem tehničkom mandatu. Nisam čuo da Federalna vlada pretjerano pominje ‘zelene politike’, za razliku od kantonalne koja prva i jedina u ovom dijelu države, a možda i u čitavoj državi, već godinu dana ne samo da govori o ‘zelenim politikama’, već i aktivno radi na njihovom sprovođenju, između ostalog i zato što su ‘zelene politike’ važan dio 300 mjera ‘Šestorke’ koje su neki javno odbacili i osujetili. Ujedinjeni ekološki osvješteni građani zagađenih gradova Federacije bi tom prilikom mogli pitati Novalićevu vladu u tehničkom mandatu štošta u vezi okoliša ili u vezi federalne inspekcije kojoj građani mogu, trebaju i moraju prijavljivati krupne zagađivače”, prozvao je Damir Nikšić.

No jučer, tri godine nakon ovog upozorenja Damira Nikšića, Sarajevo opet biva najzagađeniji grad na svijetu, čime smo “pobijedili” konkurenciju iz Indije, Bangladeša i Pakistana. I jutros je indeks kvalitete zraka u Sarajevu, prema podacima servisa IQAir, dostigao 212, što ga pozicionira na treće mjesto svjetske liste najzagađenijih gradova. Koncentracija PM2,5 u Sarajevu jutros u šest sati bila je 31,4 puta veća od vrijednosti koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Međutim, Damira Nikšića, kao kadra vladajuće Naše stranke na svim nivoima, nema da pozove na proteste, nema da iznese koju konkretnu kritiku na račun stranačkih i/ili koalicionih kolega što ne rješavaju ovaj problem.

“Kažu da utiče na IQ. Vrh dna”, jedini je bio komentar Damira Nikšić na rekordnu zagađenost zraka u Sarajevu, čime je dokazao da je budžetsko ušuškavanje daleko komfornije od udisanja štetnih čestica dok se kroz video formu bori za bolje sutra pozivajući ljude na ulicu.

(STAV)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x