Šta učiniti kada dijete psuje?

Podijelite ovaj članak:

Psovke i ružne riječi dijete može čuti na televiziji, u trgovini, na igralištu, u vrtiću. Dovoljno je da neku riječ čuje samo jednom i da je ponavlja stalno.

Sva djeca eksperimentiraju s psovkama i ružnim riječima. Nekada roditeljima nije jasno gdje su to mogli čuti, ali treba biti svjestan činjenice da su djeca male spužvice koja jednostavno sve upijaju. Kako ih spriječiti da to čine?

Ne mora značiti da non-stop psujete u kući i da je čulo od vas, jer dijete ružne riječi može čuti na televiziji, u trgovini, na igralištu, u vrtiću. Dovoljno je da neku riječ čuje samo jednom i da je ponavlja stalno. Uostalom nije niti važno tražiti uzrok, točnije osobu od koje je čuo ružnu riječ, već da mu date do znanja koliko je to ružno i nepristojno.

Kako da djetetu dam do znanja da je ružno psovati?

Za početak, naravno, trebaš biti dobar primjer. Čak i ako si ranije psovala imaj na umu da je sada kada imaš dijete to neprihvatljivo i potrudiš se da iz svog rječnika izbaciš ružne riječi. Ako ti se ipak omakne neka psovka ispričaj se djetetu za svoj govor.

Ignoriraj dijete kada počne psovati. Dijete vjerojatno traži vašu pažnju na taj način, a ako je ne dobije, potrudit će se pridobiti ju na neki drugi način.

Nagradi dijete malim poklonom (čokoladicom, odlaskom u park) kada se ispriča zbog psovke ili se ispravi prikladnom riječju. Dijete time daje do znanja da je svjesno da je pogriješilo i treba ga nagraditi što se potrudilo da se ispravi. Neku djecu će to potaknuti da tvoju pažnju privuku pozitivnim i lijepim ponašanjem.

Objasni djetetu da su ružne riječi neprihvatljive, ali budi spremna na to da će dijete možda biti zbunjeno oko toga koje riječi su prihvatljive a koje ne, pa će vas stalno ispitivati.

Budi strpljiva, ali i pažljiva, da ne pretjera sa svojim stalnim zapitkivanjem.

Utvrdi kaznu za psovanje i budi dosljedna u provođenju. Vikom i ljutnjom nećeš ništa postići, već neka kazna bude recimo zabrana gledanja crtića, zabrana slatkiša i slično. Ako mu zabraniš nešto što voli, dijete će vremenom i samo razmisliti želi li „žrtvovati“ nešto zbog psovanja.

Moje dijete psuje zato što se ljudi tome smiju i misli da je to zanimljivo

Budi spremna na to da će ti najveći problem biti okolina (rodbina, prijatelji), kojima će biti smiješno i zanimljivo kada dijete govori ružne riječi, a možda će ga ohrabrivati ili čak učiti novim neprikladnim izrazima.

Ako se radi o vama bliskim ljudima, objasnite im da ti to smeta i neka ignoriraju dijete kada psuje. Ako te netko iz inata neće poslušati, u tom trenutku nemoj ništa poduzimati, već pričekaj i popričaj ozbiljno s djetetom čim dođete kući ili budete nasamo. Objasni mu koliko je ružno psovati i da mu se svi smiju zato što to nije lijepo, a ne zato što je zanimljiv.

Čak iako ste liberalni po pitanju psovki i izgovaranja ružnih riječi, djetetu treba dati do znanja da to nije lijepo, jer se može dogoditi da ti u nekom društvu bude izuzetno neugodno zbog njegovog ponašanja.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x