Stalno ste umorni? To može biti simptom ozbiljnih bolesti

Podijelite ovaj članak:

Jedna od tri odrasle osobe ima problema sa spavanjem, pokazalo je istraživanje koje je proveo američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.  Ako vam je dnevni raspored zatrpan obvezama jasno je zašto se umorni. Ali, ako ste u životni stil unijeli sitne promjene, kao raniji odlazak na spavanje, a i dalje se osjećate umorno, onda je vrijeme da potražite liječničku pomoć. Iscrpljenost može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Donosimo vam 7 razloga koji mogu objasniti uzrok konstantnog umora.

1. Anemija

foto: dreamstime

Umor uzrokovan anemijom rezultat je nedostatka crvenih krvnih stanica koje dovode kisik iz pluća u stanice i tkiva. Zbog toga možete osjećati slabost ili opći umor. Anemija može biti uzrokovana i nedostatkom željeza i vitamina, gubitkom krvi, unutarnjim krvarenjem ili kroničnom bolešću kao što je rak ili zatajenje bubrega. 

Glavni simptom je osjećaj neprestanog umora, a ostali simptomi su ekstremna slabost, poteškoće sa spavanjem, manjak koncentracije, ubrzani rad srca, bolovi u prsima i glavobolja. 

Kako bi nadoknadili željezo u prehranu uvedite namirnice bogate željezom kao što su nemasno crveno meso, riba (srdele), jaja, žitarice (kvinoja), voće, zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj) te mahunarke.

2. Bolest štitnjače 

Mature female doctor examining her patient | Autor: BakiBG

foto: BakiBG
Štitnjača je žlijezda koja se nalazi sprijeda, u donjoj polovici vrata i koja proizvodi hormone koji kontroliraju naš metabolizam. Povećano lučenje hormona tiroksina (hipertireoza) uzrokuje ubrzani rad metabolizma, isto tako smanjeno lučenje hormona tiroksina (hipotireoza) usporava rad metabolizma.

Hipertireoza uzrokuje umor i slabost mišića. Ostali simptomi uključuju neobjašnjivi gubitak težine, stalni osjećaj topline, povećani broj otkucaja srca i povećanu žeđ. 

Hipotireoza uzrokuje umor, manjak koncentracije i bol u mišićima (i kod manjih aktivnosti). Ostali simptomi su dobivanje na težini, osjećaj hladnoće (i po toplom vremenu) i zatvor. 

3. Dijabetes tip 2

Diabetes concept glucose meter in hand and healthy organic food  | Autor: Lobanov Dmitry

foto: Lobanov Dmitry


Šećer (glukoza) glavni je izvor goriva koje čuva naše tijelo. S dijabetesom tipa 2 tijelo se odupire učinku inzulina ili ga ne proizvodi dovoljno za održavanje normalne razine glukoze. Umor se javlja kao jedan od prvih znakova upozorenja. Osim osjećaja umora, ostali simptomi mogu biti pretjerana žeđ, učestalo mokrenje, glad, gubitak težine, razdražljivost i zamagljeni vid.

4.  Depresija

foto: Thinkstock
Depresija je glavna bolest koja utječe na spavanje, hranjenje i raspoloženje. Bez liječenja, simptomi depresije mogu trajati tjednima, mjesecima ili čak godinama. Depresija može uzrokovati umor ili manjak energije, promjene u obrascima spavanja i hranjenja, probleme s pamćenjem i koncentracijom te osjećaj beznađa, bezvrijednosti i negativnosti. 

Ostali simptomi su tjeskobno raspoloženje, gubitak interesa ili užitka u aktivnostima u kojima ste inače uživali, nemir ili razdražljivost, uporni fizički simptomi koji ne reagiraju na liječenje, kao što je glavobolja, kronična bol, zatvor ili drugi probavni poremećaji zatim osjećaj krivnje, misli o smrti ili samoubojstvu. Ako primijetite da navedeni simptomi ne prestaju ili da vas konstantno ometaju, obratite se liječniku ili stručnjaku za mentalno zdravlje.

5. Kronični umor

Fotolia | Autor: Fotolia

foto: Fotolia

Osobe koje pate od sindroma kroničnog umora (CFS) osjećaju se previše umorno da bi nastavile s normalnim aktivnostima i  iscrpljene su već i nakon manje aktivnosti.

Ostali simptomi uključuju glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, slabost i nemogućnost koncentracije. Uzrok kroničnog umora nije poznat, a još ne postoji ni odobreni lijek. 

6. Apneja u snu

foto: Dreamstime

Apneja u snu je potencijalno ozbiljan poremećaj spavanja u kojem disanje prestaje. Najlakše ju je prepoznati ako za vrijeme spavanja glasno hrčete i ako se probudite umorni i izmoreni čak i nakon potpune naspavanosti. Simptomi apneje u snu uključuju kratke prekide disanja tijekom spavanja. Apneja za vrijeme spavanja može dovesti do bolesti srca, visokog krvnog tlaka, dijabetesa i moždanog udara.

7. Nedostatak vitamina B12

foto: Dreamstime
Dovoljna količina vitamina B12 je ključna za zdravlje mozga, imunološki sustav i rad metabolizma. Kako starimo, naša sposobnost da apsorbiramo B12 opada. Umor je jedan od prvih znakova nedostatka B12. Osim umora, ostali simptomi niske razine B12 su osjećaj trnaca u rukama i nogama, problemi s pamćenjem, vrtoglavica, tjeskoba te problemi s vidom. Vitamin B12 dobivamo iz proizvoda životinjskog podrijetla kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, piletina, govedina.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x