Stanivuković se pravdao zbog vrijeđanja Bošnjaka, a bolje da nije: Mislio sam na ekstremiste

Podijelite ovaj članak:

I da imate npr. u mnogim drugim zemljama, evo to su radili Albanci na Kosovu i Metohiji uzimali plac po plac, plac po plac, dok svu srpsku zemlju nisu uzeli i proglasili to njihovom državom, rekao je Stanivuković

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke, prošle sedmice je dao izjavu koja je izazvala buru reakcija u domaćoj javnosti.

On se, podsjećamo, pojavio na protestu protiv odluke nadležnog suda koji je jednu parcelu u Banjoj Luci predao u vlasništvo firme Autoprevoz.

Stanivuković je, nezadovoljan tom odlukom, kazao da “oni to sada mogu prodavati nekim privatnicima, Bošnjacima, muslimanima”.

Banjalučki gradonačelnik danas je rekao kako je ta izjava protumačena na pogrešan način.

 Ja sam poslao pismo muftiji. Ja sam mu se izvinio zbog izjave koja je i pogrešno protumačena, a mogu biti iskren i reći možda i nezgrapno rečena s moje strane. S treće strane ja volim Bošnjake i volim muslimane, kako god to htio reći. Nekad su se zvali ovako, danas kao narod Bošnjaci i ja to sve prihvatam, muslimani kao vjeroispovijest je l’. I volim Hrvate i sretan sam zbog svakog ko živi u Banjoj Luci. Pozivam svakog da koji god dio Banje Luke mu se sviđa da, ako osjeća da je lijepo mjesto za njegov dom i kuću, da je ima. Ja to iskreno želim, na kraju to nije moje foliranje ja to živim, rekao je Stanivuković u intervjuu za N1.

Pod tom izjavom mislio je, kako kaže, na “neke ekstremističke grupe”.

– I politike koje imaju tendenciju da ovo bude unitarna država, bez Republike Srpske. I da imate npr. u mnogim drugim zemljama, evo to su radili Albanci na Kosovu i Metohiji uzimali plac po plac, plac po plac, dok svu srpsku zemlju nisu uzeli i proglasili to njihovom državom. Takvih imate planova i tendencija svagdje. I ovdje imate ljude koji su za unitarnu Bosnu i Hercegovinu, koji su da ne postoji Republika Srpska na kraju nemojte da vam ja govorim sa koliko sam ambasada bio i ambasadora koji na internim sastancima preko svojih savjetnika kažu da je želja da ovo bude unitarna država, kazao je on.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x