Stanovnici Švedske negoduju zbog provokacija protiv Turske i islama

Podijelite ovaj članak:

Stanovnici Švedske s kojima je razgovarao reporter Anadolije, izrazili su nezadovoljstvo zbog provokacija protiv Turske i islama u toj zemlji, ističući da je spaljivanje Kur'ana također sramotna situacija i zločin iz mržnje, javlja Anadolija.

Dopisnik Anadolije pitao je stanovnike Švedske za mišljenje o antiturskim provokacijama koje su organizovale pristalice terorističke organizacije YPG/PKK u toj zemlji te o davanju dozvole za spaljivanje svete knjige Kur'ana.

Ingrid Kolobaric izjavila je da Švedska treturba da poštuje stav turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana po pitanju zahtjeva Švedske za članstvo u NATO-u. “Švedska bi se trebala stidjeti načina na koji se ophodi prema nekim ljudima.

Švedska prvo mora naučiti poštovati i tretirati ljude širom svijeta. Da bi ušla u NATO, mora naučiti poštovati Erdogana umjesto da pokušavaju biti slatkorječivi. Ja sam Šveđanka hrvatskog porijekla. Švedska treba da poštuje sve ljude bez obzira na njihova vjerska uvjerenja, rasu, izgled i boju kože. Sada je pravo vrijeme. Vrijeme je da Švedska nauči da poštuje sve ljude”, rekla je Kolobaric te dodala:

“Bila sam u Turskoj 20 puta. Jako volim i podržavam Tursku. Neki ljudi govore protiv Erdogana. Erdogan radi za svoj narod. Vidjela sam kako se Erdogan s poštovanjem odnosi prema bivšoj predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i kako se s poštovanjem odnosi prema Hrvatskoj. Poput Erdogana i Švedska bi se prema Hrvatskoj trebala odnositi s poštovanjem.”

Kolobaric je također komentarisala i provokativni čin spaljivanja Kur'ana kojeg je izveo Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), 21. januara ispred turske ambasade u Štokholmu, glavnom gradu Švedske.

Istakla je da se konačno mora prestati sa spaljivanjem svetih knjiga.

Liam Tiks je izjavio da nema mnogo toga da kaže o NATO-u. “Koliko ja razumijem, ima dobrih i loših strana ulaska u NATO. Također ne mislim da je Paludanov čin spaljivanja Kur'ana ispravan. To bi trebalo smatrati zločinom iz mržnje”, rekao je.

Izabella Schultzberg je istakla da je spaljivanje Kur'ana veoma sramotan i ružan čin. “Ovo treba zabraniti. Vrijeđanje druge vjere i mišljenja je neprihvatljivo”, kazala je ova Šveđanka.

İsveç'te yaşayanlar, ülkedeki Türkiye ve İslam karşıtı provokasyonlardan duydukları rahatsızlığı dile getirerek Kur'an-ı Kerim'in yakılmasının utanç verici bir durum ve nefret suçu olduğunu belirtti. Izabella Schultzberg, “Kur'an-ı Kerim yakılması oldukça ayıp ve kötü. Bunun yasaklanması lazım. Bir başka dine ve görüşe hakaret kabul edilemez.” diye konuştu. ( Atila Altuntaş – Anadolu Ajansı )

Bjorn Gillsbro je izjavio da je protivljenje Erdogana članstvu Švedske u NATO-u počelo njegovim prigovorom na terorističku organizaciju YPG/PKK. Dodao je da je taj prigovor dostigao vrhunac Paludanovim činom spaljivanja primjerka Kur'ana.

“Švedska definitivno ne mora biti članica NATO-a. Već imamo vojnu saradnju sa zemljama Evropske unije (EU) i državama NATO-a. Paludan također mora prestati da provocira javnost”, kazao je Gillsbro.

Ebba Liedstrom je kazala da ne zna mnogo o NATO-u, te da je Paludanova provokacija spaljivanjem Kur'ana nešto sramotno čime želi uznemiriti neke ljude.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), 21. januara spalio je primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu, glavnom gradu Švedske. Nikome nije bilo dozvoljeno da prilazi Paludanu tokom tog čina koji je održan pod zaštitom policije. Paludan je 27. januara također spalio primjerak Kur'ana ispred džamije te potom ispred turske ambasade u Kopenhagenu, glavnom gradu Danske.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u prošlog maja, napuštajući decenije vojnog nesvrstavanja, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara 2022. godine.

Međutim, Turska, članica NATO-a više od 70 godina, iznijela je prigovore, optužujući ove dvije države da tolerišu pa čak i podržavaju terorističke organizacije, uključujući PKK i terorističku organizaciju FETO, grupu koja stoji iza pokušaja puča u Turskoj 15. jula 2016. godine.

Prošlog juna, Turska i dvije nordijske države potpisale su memorandum na samitu NATO-a kako bi se posvetile legitimnim sigurnosnim zabrinutostima Ankare, otvarajući put njihovom konačnom članstvu u alijansi.

U memorandumu, Švedska i Finska su se složile da neće pružati podršku YPG/PYD i FETO, da će spriječiti sve aktivnosti terorističkih organizacija, izručiti osumnjičene za terorizam, uvesti nove zakone za kažnjavanje terorističkih zločina te da više neće provoditi nacionalni embargo na oružje između tri države.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x