Štefica Galić: Čović i njegovi HB kriminalci ne odustaju od rušenja BiH!

Podijelite ovaj članak:

Štefica Galić, aktivistica i humanistkinja, borac protiv fašizma svih boja, žena koja je 1993., u jeku kampanje etničkog čišćenja u Hercegovini, rizikujući živote članova porodice, zajedno sa suprugom Nediljkom, spašavala komšije Bošnjake u Ljubuškom, u izjavi za Radiosarajevo.ba komentirala je pokušaje oživljavanja tzv. Herceg-Bosne u režiji Hrvatske demokratske zajednice BiH. 

Piše: Faruk Vele

Glavna urednica portala Tačno.net iz Mostara kojoj je prošle godine u Njemačkoj uručena nagrada Johan Philipp Palm za slobodu govora, osvrće se na to šta stoji iza ovakvih nastojanja, i to svega 16 mjeseci nakon pravosnažne presude u slučaju „Prlić i ostali“ u kojem je nedvosmisleno utvrđeno postojanje „udruženog zločinačkog poduhvata“.

Čović i njegovi HB kriminalci i lešinari ne odustaju od rušenja BiH,uporno pokušavajući vratiti u život zločinačku tvorevinu Herceg-Bosne. Jednom je Dragan Markovina za njega rekao da je „ugladeno lice hrvatskog nacionalizma“. Sad više nije ni to. Sada otvoreno i bahato, kao i Milorad Dodik, pokušava ograditi svoj dio zemlje. A pri tome im ne smeta uzimati pare od države BiH. Sve je upregnuto u tu ideju od Zagreba, Beograda do Brisela i lobija na sve strane. Ako im to uspije, a vjerujem da neće, neka nam je Milosnik na pomoći“, kaza je Galić za Radiosarajevo.ba, žena čiji su život i rad vrijedni svakog divljenja.

 Podsjetimo, dr. Antonio Sesar izabran je za predsjednika sabora tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne na održanom IV. saboru jučer u Mostaru.

Saboru je prisustvovalo oko 90 izaslanika, zvaničnika hrvatskog naroda sa svih razina vlasti, predsjednici stranaka, predstavnici crkve, kulturnih i obrazovnih institucija, braniteljskih udruga, privrednici te gosti.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je tom prilikom da “trebamo očuvati nešto što je prevrijedno, a to je ovo ime Herceg Bosna“.

Podsjetio je na osnivanje tzv. HNS-a u kojem smo “okupili smo sve političke subjekte u BiH koji imaju bilo kakav legitimitet od općinske, županijske, entitetske razine i danas činimo jednu veliku obitelj u zajedništvu HNS-a”.

“Želim da na ovom saboru izaberemo adekvatno vodstvo prije svega predsjednika sabora koji može predvoditi kako bi sve dok se ne izborimo za svoju potpunu jednakopravnost na cijelom prostoru BiH predstavljene kroz legitimne predstavnike Hrvata u svakoj razini. Do tog vremena moramo do kraja organizirati HZ HB i sve druge institucije Hrvatskog naroda i tražiti zajedništvo“, otvoreno je kazao Čović u Mostaru.

radiosarajevo.com

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x