Stručnjaci o zdravstvenim prednostima posta: Post podmlađuje ćelije

Podijelite ovaj članak:

Kako smanjiti ovisnost o slatkom? Šta je najbolje jesti tokom posta? Nanosimo li štetu našem organizmu ako odmah nakon jela popijemo vodu? Odgovore na brojne dileme u prehrani dao je doktor medicine Omar Nuhić.

Nuhić je za N1 govorio o najnovijim istraživanja u svijetu medicine, a koja se tiču korisnih pravila u prehrani, ali i uslova u kojima nastaju različite bolseti ili stanja.

Jedno od njih je i dijabetes tipa 2 – a koji je karakterističan kao bolest koja nastaje pretjeranim unosom glukoze, odnosno šećera.

“Međutim, najlakši način rješavanja dijabetesa tipa 2 je upravo post, jer on troši zalihe šećera. To je idealno, jer svaka religija ima neku varijantu posta. To trebamo iskoristiti. Prije dvije ili tri godine rađeno je istraživanje na 330 osoba sa dijabetesom tipa 2, a koje su koristile i inzulin, u 97 posto slučajeva su smanjile njegovo korištenje”, tvrdi doktor.

I kada ne postimo – preporučuje da obratimo pažnju na unos šećera i, umjesto njih, prednost damo proteinima i mastima.

Tokom dana preporučljivo je tek dvadesetak grama šećera. No, zašto dolazi do pretjerane želje za šećerom kod tako mnogo ljudi?

Nuhić navodi da bi jedan od razloga mogao biti i hormonalni debalans, ali i nedostatak serotonina, kako bismo mozgu dali kratkotrajnu satisfakciju. Rješenje te situacije podrazumijeva pokretanje tijela i unos pozitivne energije.

Interesantna informacija je i da se 95 posto serotonina luči na nivou crijeva, a ne na nivou mozga, kao i to se kalorije u tijelu ne ‘primaju’ zbog njihovog kvantiteta, nego kvaliteta. Drugim riječima – neki mogu pojesti kesicu čipsa i dobiti više kalorija nego zbog mnogo veće količine kuhanih krompira.

Jedna od brojnih dilema u prehrani je i kada piti vodu. Nuhić tvrdi da bi za tim trebalo posezati pred obrok, sat vremena nakon obraka, a nikako u toku njega.

“Postoji ta varijanta da ne smijemo nikako vodu unositi tokom obroka, osim gazirane vode, jer ona može pospješiti varenje, a obična će napraviti ‘varijantu močvare’. To može doprinijeti rastu bakterija u tankom crijevu, koje indirektno mogu uzrokovati i masnu jetru”, objasnio je Nuhić.

Nije zagovornik ni ispijanja kafe na sehuru, jer bi mogla dehidrirati tijelo. Kako kaže – mnogo je bolja opcija popiti je nakon kraja posta.

Pored drugih prednosti posta, Nuhić ističe i njegove efekte na hormonalni balans, ali i anti-aging efekat posta, jer post podmlađuje ćelije – odnosno tokom posta tijelo radi kao da je mlađe. Post, naročito tokom fizičke aktivnosti, može imati i ogroman efekat na hormon rasta, ispričao je Nuhić.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x