Stručnjak za bolesti zavisnosti: “Kad djetetu date u ruke telefon, isto je kao da ste mu dali gram kokaina”

Podijelite ovaj članak:

Pametni telefoni osvojili su poslednjih godina čovječanstvo i postali sastavni dio života ljudi, ali i djece.

Naučnici i ljekari došli su do poražavajućih saznanja da pametni telefoni, osim što drastično mijenjaju svijet i društvo, pogubno djeluju i na djecu i to na način koji niko nije očekivao.

Oni tvrde da kad pametni telefon date u ruke svojoj djeci, to je kao da ste im dali gram kokaina. Tvrde da se stvara ista zavisnost kao što je ona o drogi ili alkoholu. Iako pruža mogućnost da budete hiper-povezani, davanje pametnog telefona djeci može proizvesti vrlo štetne učinke, piše stopautismvirtual.ro.

Stručnjak za bolesti zavisnosti Mendi Saligari je 2017. godine sugerisala da kada djetetu date pametni telefon to je kao da mu „dajete gram kokaina“.

Ona je objasnila da Snepčet i Instagram mogu biti jednako opasni u stvaranju zavisnosti kod tinejdžera kao droga i alkohol. Kao rezultat, imamo tinejdžere koje treba liječiti.

Saligari je rekla da se vrijeme provedeno ispred ekrana mobilnih telefona često zanemaruje kao potencijalno sredstvo izazivanja zavisnosti kod mladih i da treba hitno preduzeti mjere protiv ove zavisnosti.

“Uvek kažem ljudima, kada djetetu dajete tablet ili telefon, zapravo im dajete bocu vina ili gram kokaina”, rekla je i dodala „Zašto posvećujemo toliko manje pažnje tim stvarima nego drogi i alkoholu kada djeluju na iste moždane impulse?“, upitala je Saligari.

Ona je naglasila da roditelji više ne mogu da kontrolišu svoju djecu kada je u pitanju upotreba mobilnog telefona. Istraživanja pokazuju da 4 od 10 roditelja ne uspijeva da spriječi svoju djecu da koriste smartfone. I čini se da se stvari pogoršavaju, jer čak i mlađa djeca, do šest godina, izuzetno dobro upravljaju tabletom ili telefonom.

”Pametna anestezija” kao lijek za zavisnike od tehnologije

Saligari tvrdi da je najbolji način za sprječavanje i suzbijanje zavisnosti uvođenje strogih pravila, i u domu i u školi. Ovaj program se naziva “pametna anestezija” i zahtijeva upotrebu telefona samo kad je to potrebno.

Sigurno je da će se djeca i tinejdžeri u početku buniti i prolaziti krizu sličnu bilo kojem zavisniku, ali roditelji treba da ostanu doslijedni i vrlo čvrsti, da ne popuštaju, uprkos plakanju i moljenju dece. Jedino tako možete spasiti djetinjstvo svog sina ili kćerke!

Saligari, koja vodi kliniku u Londonu, rekla je da oko dvije trećine njenih pacijenata ima između 16 i 20 godina i da traže liječenje od ovisnosti. Primjetila je „dramatično povećanje“ još prije deset godina kada su mnogi njeni pacijenti bili još mlađi.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x