Studentica ALU-a Žana Arnautović dobitnica njujorške umjetničke rezidencije

Podijelite ovaj članak:
Kao nagradu za njen rad na dizajnu promotivnih materijala za BHFF 2018, Žana će posjetiti New York tokom festivala i predstaviti svoj projekt pred BHFF publikom.

Od 2015. godine ALU i BHFF rade u kolaboraciji na izradi grafičkog dizajna koji se koristi za promotivne svrhe bh. film festivala u New Yorku. Svake godine od tada, ALU zajedno sa BHFF-om organizuje takmičenje za studente grafičkog dizajna na trećoj i četvrtoj godine na ALU da pripreme grafičke prijedloge koji su se koristili na BHFF-u. Ideja projekta je da omogući studentima rad na live projektu, te ujedno da im pruži izazov da primjene i izoštre svoje dizajnerske sposobnosti i da time steknu dodatno iskustvo koje će im biti od koristi u profesionalnoj karijeri.

U 2019. godini šest studenata sa ALU, u sararadnji sa kustoškim timovima u Sarajevu i u New Yorku, predali su svoje umjetničke prijedloge na konkurs. Kustoški timovi su potom odabrali pobjednika, studenticu grafičkog dizajna Žanu Arnautović. Žanin rad prikazuje nas BHFF logo koji pokazuje New York,koji se isto zove “Velika Jabuka” okružen sa mnogobrojnim historijskim građevinama u Sarajevu i u New Yorku.

Cilj projekta je da se pripremi umjetnički rad koji predstavlja identite BiH, ali i New Yorka, te koji bi tumačio kako se te dvije različite kulture preklapaju kroz BHFF. Teme filma, identiteta, dislokacije, i kulturoloških stereotipa su uključene u odabranu umjetničku viziju i rješenje.

ALU i BHFF vjeruju da će posjeta New Yorku biti od velikog značaja za Žanin akademski i profesionalni razvoj, kao i inspiracija za ostale sudionike konkursa.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x