Sud naložio da se djeci u Konjević Polju omogući učenje bosanskog jezika

Podijelite ovaj članak:

 

Osnovni sud u Srebrenici naložio je Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Konjević Polju, da omogući đacima bošnjačke nacionalnosti izučavanje bosanskog jezika i latiničnog pisma, javlja Radio Slobodna Evropa. Škola se nalazi u opštini Bratunac, na području bh. entiteta RS.

“Navedenom presudom sud je u cjelosti usvojio tužbeni zahtjev tužilaca, te je utvrđeno postojanje diskriminacije i naloženo njeno otklanjanje”, navodi se u odluci Osnovnog suda donesenoj 19. decembra.

Radi se o prvostepenoj presudi na koju se može izjaviti žalba Okružnom sudu u Bijeljini, a tužioci su roditelji djece u ovoj školi.

 

Poučna priča: Čemu služe zakoni?

 

“Ovo je još jedna od mnogobrojnih sudskih odluka koju smo mi dobili od 2013. godine do danas, a koje se odnose na diskriminaciju naše djece od resornog ministarstva Rs i Osnovne škole ‘Petar Kočić’ iz Konjević Polja. Ovo je veoma jedna hrabra odluka suda, za nas historijska. I ranije smo dobijali presude u našu korist, ali se one nisu ispoštovale. Očekujem da će se slično desiti i ovog puta”, kaže za Radio Slobodna Evropa Muhizin Omerović, predstavnik roditelja učenika iz Konjević Polja.

Od 2014. godine do danas djeca pohađaju školu u Novoj Kasabi, na istoku BiH po nastavnom planu i programu entiteta Federacija BiH.

Borba za prava djece povratnika u Konjević Polju u Rs traje od 2013. godine kada djeca bošnjačke nacionalnosti nisu krenula u školu, jer su se njihovi roditelji pobunili što im nije omogućena nacionalna grupa predmeta.

Njihova profesorica na nastavu je dolazila iz Srbije i predavala ekavicom srpski jezik u školi u kojoj su sva djeca bošnjačke nacionalnosti.

Ustavni sud BiH je 23. juna prošle godine poništio presudu Vrhovnog suda Rs kojom se negiralo postojanje diskriminacije u pristupu obrazovanju za učenike bošnjačke povratničke zajednice u Konjević Polju.

Apelaciju Ustavnom sudu BiH podnijela je grupa roditelja đaka iz Područne škole Konjević Polje pri Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Kravici.

Vrhovni sud RS još nije proveo odluku Ustavnog suda BiH.

Bivši potpredsjednik bh. entiteta Rs Ramiz Salkić poslao je u septembru 2021. godine pismo Kancelariji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ambasadorima zemalja članica Vijeća za provedbu mira, Misiji OSCE-a u BiH i Delegaciji Evropske unije u BiH, u kojem je ukazao na probleme s kojima se suočavaju učenici i roditelji Bošnjaci u entitetu Rs, prenosi portal Bošnjaci.Net.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x